Home Vijesti Čavić: Dejtonski sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u Evropi od završetka Drugog...

Čavić: Dejtonski sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata

0

Predsjednik NDP Dragan Čavić istakao je da je Republika Srpska kao administrativna, teritorijalna i politička cjelina jedina novina poslije Drugog svjetskog rata na evropskom kontinentu i u raspadnutoj Jugoslaviji, što govori kolika je težina Dejtonskog mirovnog sporazuma za srpski narod u BiH, a posebno za Srbe koji žive u Srpskoj.
– Ljudi koji su u to vrijeme političkim i vojnim sredstvima izvojevali ovo što danas imamo napravili su temelje na kojima treba treba da se nadograđujemo s ciljem prosperiteta, boljeg života za sve ljude, a prije svega mira sa narodima sa kojima smo do prije 24 godine bili u teškom krvavom konfliktu – rekao je Čavić Srni povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma.
Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.
– Kolika je njegova težina mogu reći iz ugla nas Srba kao konstitutivnog naroda i Republike Sroske kao sastavnog dijela BiH kojoj je dala međudržavni suverenitet pristankom da postane entitet u okviru BiH. Nas je ovdje održalo to mirovno rješenje i mi na toj osnovi treba da gradimo budućnost našeg naroda i Republike Srpske – naveo je Čavić.
On je dodao da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo manje ili više međunarodnih pritisaka i nasrtaja na atribute Republike Srpske, ali su ipak sačuvane njene temeljne vrijednosti.
– Ništa se nije promijenilo kada je riječ o odnosu prema Republici Srpskoj unutar BiH. Za sve Srbe, i političke predstavnike i narod, Srpska je kao dejtonska tvorevina međunarodno priznata u okviru BiH. Nažalost, političi predstavnici Bošnjaka i Hrvata i dobar dio tih naroda Republiku Srpsku doživljavaju kao međunarodno stečenu nepravdu i stalno čine sve da joj naude, da je bude što manje, a najviše žele da je ne bude nikako – naglasio je Čavić.

On je dodao da su te politike i nastojanja udarac u mirovna rješenja.
Prema njegovim riječima, zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na neki način su podvlačenje crte jer se pokazalo da je međunarodni intervencionizam u BiH prisutan 24 godine od uspostavljanja mira, a bio je najintenzivniji u prvoj deceniji poslije završetka rata.
Pročitajte još:Radomir Lukić za SRPSKAINFO: Podjela srpskih političara je matrica po kojoj su stranci MIJENJALI DEJTONOKONČAN RAT U BiH Na današnji dan prije 24 godine zaključen Dejtonski sporazum
– To nije prestalo kao pritajena politička želja, prije svega, bošnjačkih, ali i hrvatskih političkih predstavnika, da se na taj način instrumentalizuje međunarodni faktor u ovoj zemlji. I u perspektivi će u političkim odlukama biti ključan odnos prema Dejtonskom sporazumu. Ta bitka nije prestala, niti će prestajati – ocijenio je Čavić.
On je istakao da Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost i održavati ovo što imaju, bez kompromisa sa bilo kim iz svijeta i bilo kakvim uticajem.
Čavić je rekao i da Republika Srpska treba istrajavati na tome da, kada bude otvoreno pitanje potpunog pristupanja, BiH uđe u EU sa Srpskom kao sastavnim dijelom i svim njenim pripadajućim nadležnostima koje su tipične za ovako decentralizovane zemlje, a posebno one koje su mirovnim rješenjem izašle iz ratnog konflikta.
Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.
Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas povodom imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara da će …
VIŠE

Ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču danas je u Banjaluci uručeno visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) …
VIŠE

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da i ovu godišnjicu parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba iskoristiti kao …
VIŠE

Srpska demokratska stranka traži od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna sa famoznim ”Planom …
VIŠE

Duboko svjesni da nijedno društvo nema budućnosti bez vladavine prava te vrednovanja izvrsnosti i znanja, nećemo dopustiti ignorisanje eklatantnog …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)