Home Biznis CAPITAL-ne teme u 2020. godini

CAPITAL-ne teme u 2020. godini

1

31.12.2020. / 15:18

BANJALUKA – Pandemija virusa korona i njen uticaj na finansije Republike Srpske i na privredu, reorganizacija „Elektroprivrede Republike Srpske“, dešavanja  u bankarskom i sektoru osiguravajućih društava, kriminal, korupcija, nepotizam, javne nabavke i akvizicije samo su neke od tema koje je portal CAPITAL obrađivao tokom 2020. godine. Mnogi su nas pokušavali demantovati i tužiti, ali su naše informacije potvrđivane, a tužbe povlačene. Prijetnjama nismo podlegli i nastavljamo da radimo u interesu javnosti.

Neke od najznačajnijih priča koje je poslovni portal CAPITAL objavio u 2020. godini pročitajte u nastavku.

Američki biodizel pod zastavom BiH

Rafinerija “System Ecologica” iz Srpca pokušala je u ljeto 2019. da preko Hrvatske u BiH uveze biodizel iz Sjedinjenih Američkih Država pod deklaracijom korištenog ulja, formalno prikaže da je ono prerađeno u biodizel i izveze u EU, otkriveno je u višemjesečnoj istrazi Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF). Nakon otkrivanja u hrvatskoj luci u Rijeci blokiran je uvoz 240 kontejnera sa gorivom koje je srbačka firma naručila iz SAD. Tokom 2020. ta firma je izgubila dozvolu za unutrašnju obradu.

Više na linku: https://www.capital.ba/americki-biodizel-pod-zastavom-bih/

Aerodromu Mahovljani prijeti zatvaranje ako hitno ne proširi pistu

Jedinom aerodromu u Republici Srpskoj, u Mahovljanima kod Laktaša, prijetilo je zatvaranje ukoliko hitno ne uloži milione maraka i popravi poletno-sletnu stazu. Preduzeću „Aerodromi Republike Srpske“ koje gazduje aerodromom prijetilo je oduzimanje „Potvrde za javnu upotrebu“ ako ne koriguje nepravilnosti koje je utvrdila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA). Nakon pisanja CAPITAL-a, tokom 2020. korigovano je nekoliko nepravilnosti.

Više na linku: https://www.capital.ba/aerodrom-mahovljani-zatvaranje-hitno-pista/

Nepoznata firma traži od Srpske koncesiju vrijednu 150 miliona KM

Deset mjeseci nakon što je preduzeću “Eol Prvi” oduzeta koncesija za gradnju vjetroparka “Trusina” u Nevesinju, Vlada Republike Srpske je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije kojom pokušava oživjeti ovaj projekat.

Više na linku: https://www.capital.ba/nepoznata-firma-trazi-od-srpske-koncesiju-vrijednu-150-miliona-km-trusina/

comsar

Foto: Srna

Novi ustupci Serdarovu: Podiže snagu TE „Ugljevik 3“ da više naplati od Srpske

Iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice. Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast Srpske na taj način opet izlazi u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju „Elektroprivreda RS“ planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO -“Podoljska fabrika za mašinogradnju”, koja je htjela beskamatno da izgradi „Ugljevik 3“.

Više na linku: https://www.capital.ba/novi-ustupci-serdarovu-podize-snagu-te-ugljevik-3-da-vise-naplati-od-srpske/

Perović prijetio CAPITAL-u: „Ugasiću vas. Imaćete mnogo problema spomenete li još jednom „Comsar“, bolje da se selite…“ (AUDIO SNIMAK)

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“ te poručio da ćemo, ako još  jednom spomenemo „Comsar“, imati mnogo problema i da je bolje da se selimo, te da ćemo „završiti“.

Više na linku: https://www.capital.ba/perovic-prijetio-capital-u-ugasicu-vas-imacete-mnogo-problema-spomenete-li-jos-jednom-comsar-bolje-da-se-selite-audio-snimak/

Inspektor oblovinu skretao u svoju pilanu, a položaj koristi i za druge biznise

Pilana, benzinska pumpa, knjigovodstveni biro i tekstilni pogon u vlasništvu su porodice republičkog inspektora Milana Milovca. Trgovina uticajem, sukob interesa, prijave za mito i korupciju, namještanje poslova svojim firmama, samo su dio nezakonitosti koje mu stavljaju na teret. Zbog sumnji da je ovaj republički šumarski inspektor u šumskim gazdinstvima, koje je kontrolisao, ugovarao isporuku drveta za sopstvenu pilanu, a privatnike kod kojih je bio u kontroli primoravao da poslovne knjige vode kod njegove supruge, pod istragom je Unutrašnje kontrole Inspektorata Republike Srpske.

Više na linku: https://www.capital.ba/inspektor-oblovinu-skretao-u-svoju-pilanu-a-polozaj-koristi-i-za-druge-biznise/

Institut za urbanizam i kriminal odlazi u stečaj

Četvrti put Republika Srpska je uspjela uništiti isto strateško preduzeće. Četvrti život Urbanističkog zavoda biće ugašen zbog kriminala, korupcije i loših poteza vlasti, vlasnika i nesposobnih direktora. Urbanistički zavod Banjaluka prvo je propao kao državno vlasništvo i potpuno neshvatljivo ušao u program privatizacije, gdje propada pod vlasništvom banjalučkog biznismena Jove Vidovića. Odlazi u stečaj, država osniva Novi Urbanistički zavod, ali to nije dugo potrajalo. Spajanje sa drugom institucijom i formiranje Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGE) RS nije urodilo plodom.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/institut-za-urbanizam-i-kriminal-odlazi-u-stecaj/

https://www.capital.ba/institucionalno-unistavanje-institut-za-urbanizam/

Nabavke i isporuke otkazane, dio fabrika u Srpskoj prekida proizvodnju

Veliki broj privrednih subjekata u Republici Srpskoj kojima je dozvoljen rad crpi poslednje atome snage u krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, a one fabrike koje to već nisu, najavljuju obustavljanje proizvodnje narednih dana.

Više na linku: https://www.capital.ba/nabavke-i-isporuke-otkazane-dio-fabrike-u-srpskoj-prekida-proizvodnju-korona/

Komandant kriznog štaba i direktor Doma zdravlja koriste koronu za privatni biznis

Dok se Republika Srpska bori sa pandemijom virusa korona, najviši funkcioneri u Kozarskoj Dubici među kojima je i komandant Kriznog štaba i načelnik opštine Radenko Reljić (SNSD) i direktor Doma zdravlja Vlado Karagić, osnovali su preduzeće „RVRD Company“ koje će u centru ove lokalne zajednice graditi i prodavati stanove

Više na linku: https://www.capital.ba/komandant-kriznog-staba-i-direktor-doma-zdravlja-koriste-koronu-za-privatni-biznis/

Emisija od 300 miliona obveznica se pretvara u farsu

Zaduženje Republike Srpske u iznosu od 300 miliona KM emisijom obveznica sve više se komplikuje, postavljaju se novi uslovi što u neravnopravan položaj dovodi potencijalne kupce. Nakon našeg pisanja da je Vlada RS ukinula valutnu klauzulu, Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak da je opravdano sklapanje pojedinačnih sporazuma za priznavanje valutne klauzule.

Više na linku: https://www.capital.ba/emisija-od-300-miliona-obveznica-se-pretvara-u-farsu/

Korona pustoši budžet Srpske

Pored ogromnog udara na zdravstveni sistem, virus korona stvara ogromne probleme i  privredi, što se automatski reflektuje i na poresku kasu, koja je u Srpskoj, samo u martu tanja za više od 34 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine

Više na linku: https://www.capital.ba/korona-pustosi-budzet-srpske/

autoput banjaluka - prijedor

(Foto: autoputevirs.com)

Kinezima omogućeno probijanje roka izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor

Kinezima, koji treba da grade autoput Banjaluka – Prijedor, Vlada Republike Srpske dala je diskreciono pravo produžetka roka za izradu idejnog projekta, obezbjeđenje dozvola i druge aktivnosti neophodne za početak gradnje autoputa, pa će tako po drugi put biti probijen rok iz Ugovora o koncesiji

Više na linku: https://www.capital.ba/kinezima-omoguceno-probijanje-roka-izgradnje-autoput-banjaluka-prijedor/

Otkrivamo: Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi

Državljani Slovenije u Banjaluci se rado odmaraju i provode, ali tu su otkrili i svoj poreski raj. U protekle dvije godine otvorili su na stotine preduzeća daleko od očiju slovenačkih poreznika, ali i od javnosti u Srpskoj. Njihove kompanije nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, ni kancelarije. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obilježja na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze. Portal CAPITAL je tokom istraživanja došao u kontakt sa čovjekom koji tvrdi da stoji iza većine tih poslova. Predstavlja se kao doktor poreskog prava, prijatelj Janeza Janše i, naravno, tvrdi kako u cijeloj priči nema ništa sporno. Jedan od onih koji su posredovali Slovencima je Rok Snežić koji je posljednjih dana ove godine dobio zabranu ulaska u BiH.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/otkrivamo-srpska-postala-offshore-destinacija-slovenci-u-banjaluci-otvorili-200-fantomskih-firmi/

https://www.capital.ba/rok-snezic-napustio-bih/

Privreda nelikvidna, a „zaleđeno“ više od 100 miliona KM propalih banaka RS

Banka Srpske i Bobar banka, obje u stečaju, na svojim računima drže ukupno preko 100 miliona maraka koje su naplaćene kroz stečajni postupak. Taj novac bi u vrijeme pandemije i pada poslovnih aktivnosti bio od velike pomoći mnogim povjeriocima, ali diobu koče brojni sporovi koji traju godinama

Više na linku: https://www.capital.ba/privreda-nelikvidna-a-zaledjeno-vise-od-100-miliona-km-propalih-banaka-rs/

Bečka škola: Zaradom od naših rijeka spašavaju lijepi plavi Dunav

„Bosna i Hercegovina, sa površinom od 51.000 km2, šesta je u Evropi po vodenom bogatstvu. Većina rijeka izvire u srcu Dinarida i jureći ka dolinama i ravnicama, u kamenu planinskih lanaca u BiH, urezuje kanjone čudesne ljepote. Dragocjene rijeke i potoci oduvijek su narodu i hljeb i ruže – ne samo da su omogućile opstanak i razvoj brojnih zajednica, nego su ih hranile i vanrednom ljepotom“, naveli su članovi 29 udruženja iz cijele BiH u pismu Energetskoj zajednici i Evropskoj komisiji upućenom povodom uništavanja rijeka gradnjom malih hidrocentrala.

Više na linku: https://www.capital.ba/becka-skola-kelag-zaradom-od-nasih-rijeka-spasavaju-dunav/

„Šume RS“ za milionske projekte angažuju fizička lica

Javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ zaključilo je posljednjih godina više ugovora za izradu različitih studija, analiza, priručnika…, i to sa fizičkim licima, bez raspisivanja javne nabavke ili poziva, omogućavajući tako pojedincima da u džepove strpaju stotine hiljada maraka. Iako imaju kvalifikovane inženjere šumarstva, kao što ih ima i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i Šumarski fakultet Banjaluka, uprava „Šuma“ je odlučila da dodjeljuje poslove licima van ovih institucija i to po ličnom nahođenju.

Više na linku: https://www.capital.ba/uprava-suma-rs-za-milionske-projekte-angazuju-fizicka-lica/

Kreće drugi talas otpuštanja iz ERS – otpremnine od 15 do 40 hiljada

U drugom talasu odlaska radnika iz distributivnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) predviđene su stimulativne otpremnine od 15 do 40 hiljada maraka, prvi smo pisali. Gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina, te pandemija koja je zaustavila privredu, skupo je koštala elektro-distributivna preduzeća u Republici Srpskoj. U prvoj polovini 2020. godine prihodi su im pali čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina, koštao je „Elektroprivredu Republike Srpske“ (ERS) 31 milion maraka, ali to nije konačan iznos jer slijedi reorganizacija proizvodnih preduzeća i smanjenje broja radnika

Više na linkovima: https://www.capital.ba/krece-drugi-talas-otpustanja-iz-ers-otpremnine-od-15-do-40-hiljada/

https://www.capital.ba/distributivna-preduzeca-ers-a-izgubila-57-miliona-km/

https://www.capital.ba/ers-odlazak-775-radnika-platila-31-milion-km/

Vlast i UIO BiH gase najveće domaće firme za dezinfekciju

Neprecizni zakoni o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostruki aršini Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, neusaglašeni propisi između entiteta i nerad vlasti domaćoj privredi otežavaju poslovanje, a pojedine firme su bukvalno zatvorili. Zbog toga se kompanija „Euro Lab“ iz Banjaluke skoro tri godine bori s vjetrenjačama, što je rezultiralo milionskom štetom i podnošenjem tužbi, a rezultat je gašenje više od 50 radnih mjesta i to onih koji su u doba pandemije virusa korona proizveli desetine tona tečnosti za dezinfekciju. Nakon pisanja CAPITAL-a, a tokom 2020. godine, pokrenuta je izmjena zakona, odblokirano preduzeće „Euro Lab“, a radnici su vraćeni na posao.

Više na linku: https://www.capital.ba/vlast-i-uio-bih-gase-najvece-domace-firme-za-dezinfekciju-euro-lab/

Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj

Više od 650 pacijenata u prijedorskoj bolnici „Mladen Stojanović“ ležalo je na stolu dok ih je operisao hirurg Stanko Baćo. On do sada, za razliku od bivšeg kolege Marinka Lovre, ljudima nije vadio zdrave organe, ali način na koji je došao do svoje diplome otvara pitanje da li mu uopšte treba dozvoliti da u ruci drži nož i skalpel.  Nkon pisanja CAPITAL-a, otvorena je istraga u ovom slučaju koja i dalje traje.

Više na linku: https://www.capital.ba/prevarama-do-diplome-hirurg-specijalizaciju-u-srbiji-zavrsio-tezgareci-u-njemackoj-stanko-baco/

Građani i firme traže olakšice za 1,5 milijardi KM kredita

Građani i firme u Republici Srpskoj zatražili su, zaključno sa julom ove godine, da im banke odobre olakšice, odnosno moratorijum ili posebne mjere za kredite vrijedne preko milijardu i po maraka, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Više na linku: https://www.capital.ba/gradjani-i-firme-traze-olaksice-za-15-milijardi-km-kredita/

U Republici Srpskoj kradu njeni građani, ali i Rusi, Makedonci…

Blizu milion maraka težak je privredni kriminal koja su napravila trojica ruskih direktora povezana sa poslovanjem lanca benzinskih pumpi „Nestro petrol“. Drugi strani državljanin, Makedonac, Republiku Srpsku je pokrao za blizu 3,6 miliona KM preko derventske Fabrike cijevi „Unis“. Ovo je samo dio nezakonitosti koji pokazuje razmjere privrednog kriminala u Republici Srpskoj.

Više na linku: https://www.capital.ba/u-republici-srpskoj-kradu-njeni-gradjani-ali-i-rusi-makedonci/

Bosnić u Banjaluci osnovao firmu za uzgoj konoplje

Srpsko – kanadski novinar, politički aktivista i zagovornik legalizacije marihuane Džon Bosnić osnovao je u Banjaluci firmu za uzgoj tekstilnih biljaka u koje se, između ostalog, ubraja i konoplja, odnosno kanabis ili marihuana

Više na linku: https://www.capital.ba/dzon-bosnic-u-banjaluci-osnovao-firmu-za-uzgoj-konoplje/

Vlada RS uložila 15 miliona KM i preuzima „Andrićgrad“ od Kusturice

Vlada Republike Srpske, na osnovu uloženih 15 miliona maraka, preuzeće većinsko vlasništvo nad „Andrićgradom“ od Emira Kusturice, čije ulaganje je u taj projekat procijenjeno na oko pet miliona maraka

Više na linku: https://www.capital.ba/vlada-rs-ulozila-15-miliona-km-i-preuzima-andricgrad-od-kusturice/

Iz preduzeća E-RAOP „izvučeno“ više od 280 miliona KM (VIDEO)

Dmitri Kuznecov jedan je od ruskih investitora koji su u posljednjih deset godina došli sa novcem u Republiku Srpsku. Njihova ulaganja se realizuju na osnovu dogovora postignutih na sastancima, iza zatvorenih vrata, sa predstavnicima vlasti. Mediji su o tome izvještavali, ali samo na osnovu pretpostavki, jer su obje strane, svih ovih godina vrlo dobro čuvale detalje dogovora. Kuznecov je prvi ruski investitor koji je pristao da za jedan medij otvoreno govori o tome. On je za portal CAPITAL.ba otkrio kako se investicije dogovaraju, te koliko su morali dati miliona da podmite domaće zvaničnike.

Više na linku: https://www.capital.ba/kuznecov-iz-preduzeca-e-raop-izvuceno-vise-od-280-miliona-km/

Dodik prepustio Srbiji većinsko vlasništvo u “HES Gornja Drina”

Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM. Pojedini analitičari smatraju da bi ovo mogla biti „privatizacija na mala vrata“ Elektroprivrede Republike Srpske.

Više na linku: https://www.capital.ba/dodik-prepustio-srbiji-vecinsko-vlasnistvo-u-hes-gornja-drina/

Novac podijeljen iz donacija Srbije (Grafika: Capital)

Milionsku pomoć Srbije Vlada Republike Srpske podijelila crkvama (VIDEO)

Vlast Republike Srpske ove godine je vjerskim zajednicama podijelila oko 10 miliona maraka uzimajući novac iz donacija Vlade Srbije, iz Budžeta RS i iz „Elektroprivrede RS“, pokazuje analiza portala CAPITAL. Za veliki dio doznaka vjerskim zajednicama uopšte nije navedena namjena trošenja.

Više na linku: https://www.capital.ba/milionsku-pomoc-donacija-srbije-vlada-republike-srpske-podijelila-crkvama-video/

U Banjaluci počeo kriptovalutni spor od 100 miliona dolara

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci juče je održano pripremno ročište u najvećem kriptovalutnom sporu u regionu, a i šire. Preduzeće “Bitminer Factory” iz Gradiške traži od “Unicredit Bank” Banjaluka sto miliona dolara (oko 180 miliona maraka) odštete jer smatra da su glavni krivci za propast projekta zasnovanog na “blockchain” tehnologiji.

Više na linku: https://www.capital.ba/u-banjaluci-poceo-kriptovalutni-spor-od-100-miliona-dolara/

Korona opustošila lokalne budžete

Pandemija virusa korona napravila je haos u kasama lokalnih zajednica u Srpskoj, a od budžeta kao planskog dokumenta hrpu bezvrijednog papira. Zbog toga su gradovi i opštine bili prinuđeni da se snalaze na razne načine kako bi nadomjestili nedostatak novca. Dok su se jedni zaduživali, drugi su prodavali imovinu, a treći stezali kajiš. Imun nije ostao niko.

Više na linku: https://www.capital.ba/korona-opustosila-lokalne-budzete/

Četiri “pljačke” manjinskih akcionara „Elektroprivrede Republike Srpske“

Manjinski akcionari u distributivnim preduzećima „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) godinama trpe štetu zbog reformi koje se sprovode. Jedna “pljačka” je okončana formiranjem „Elektroprenosa BiH“, a sad se odvijaju još tri “krađe” manjinskih akcionara. O svemu je obaviještena i Energetska zajednica (EZ).

Više na linku: https://www.capital.ba/cetiri-pljacke-manjinski-akcionari-elektroprivrede-republike-srpske-ers/

Javne nabavke, namiještanje tendera i rasipništvo

CAPITAL je obradio mnogobrojne postupke javnih nabavki koje su bile milionskih vrijednosti, gdje su uslovi postavljeni tako da pogoduju određenim privatnicima. Neke od nabavki nikada nisu realizovane iako su potpisani ugovori.

U nastavku su naslovi tekstova u kojima su predstavljene samo neke od najznačajnijih nabavki.

ERS “osvježava” informacioni sistem sa 19,5 miliona maraka

Završena IT borba za inspekcijski sistem, posao dodijeljen „Prointeru“

Radišić nudi zgradu UIO BiH za 100 miliona maraka

„Besplatni“ elektronski potpis koštaće 150 KM, a pečat 1.000 KM

Vlada Srpske daje 300.000 KM za kristalne čaše i porculanske tanjire

Pokrenuta nabavka žičare vrijedne 17 miliona maraka

“Lanaco” i “Prointer” napravili tim za državne pare

Godinu i po čekamo digitalne lične karte plaćene 2,8 miliona KM

Raspisan tender od 1,3 milijarde KM za autoput Vukosavlje – Rača

Firma iz Laktaša dobila 35 miliona za garaže UKC RS

Zagrebački softver smijenio direktoricu Inspektorata RS?

Državni milioni za „nabavku“ omiljenih advokata

Građanima čestitka, predsjednici limuzine

Hvala što nas pratite. Srećnu 2021. godinu želi vam redakcija portala CAPITAL.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here