Home Biznis CAPITAL-ne teme u 2019. godini

CAPITAL-ne teme u 2019. godini

0

31.12.2019. / 16:41

BANJALUKA – Poskupljenje struje i otpuštanje radnika u “Elektroprivredi RS”, prodaja potraživanja Srpske u FG “Birač”, promjena vlasničke strukture Nove i Pavlović banke, sumnjive javne nabavke i koncesije, akvizicije, nepotizam i korupcija bile su samo neke od tema koje je portal CAPITAL otkrio i pratio tokom 2019. godine. Iako su nas mnogi pokušavali demantovati, naše priče na kraju su potvrđivane i nagrađivane. 

Neke od najznačajnijih naslova koje je poslovni portal CAPITAL objavio u 2019. godini pročitajte u nastavku.

Desetine miliona maraka u džepovima vlasnika MHE

Građani Republike Srpske dali su u prethodnim godinama desetine miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, a korist koju je Srpska imala od tih hidroelektrana veoma je upitna. Istraživanje CAPITAL-a pokazalo je da je veliki broj koncesionih ugovora u RS godinama u zastoju, da značajan broj koncesionara nema novca za investiranje, a da one MHE koje su izgrađene zapošljavaju mali broj ljudi. Zbog toga su sve glasnije ocjene da bi RS trebalo da preispita kompletan sistem dodjele koncesija i podsticaja za male hidroelektrane.

Opširnije čitajte OVDJE.

Puca brana od 180 miliona maraka!

Broj ljudskih žrtava i materijalna šteta katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku 2010. i 2014. godine, koja je procijenjena na 1,5 milijardi KM, bili bi znatno manji da su odgovorni reagovali na vrijeme, a institucije ispunile „hitne“ mjere koje su same utvrdile. Ne samo da niko zbog toga nije odgovarao, već realizacija „hitnih“ mjera na odbrani od poplava ni nakon devet godina nije završena.

Opširnije čitajte OVDJE.

„Elektroprivreda RS“ izbacuje male akcionare i otpušta radnike!

Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) naredila je matičnom preduzeću, svim zavisnim preduzećima i direkcijama da idu u otkup akcija od malih akcionara, posebno onih koji su protiv odluka uprave ERS-a, a sve pravdaju sprovođenjem reorganizacije u kojoj će doći do otpuštanja radnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Kraj stečaja Medicinske elektronike – profitirali banke i Mile Radišić

Decenijski stečajni postupak u banjalučkoj Medicinskoj elektronici biće okončan za oko mjesec i po, a posljednje pare koje je za objekte tog nekadašnjeg visokotehnološkog giganta platio Mile Radišić nakon robije, biće podijeljene bankama.

Opširnije čitajte OVDJE.

Šumokradice pod zaštitom države!

„Jeba te Budo i Zveki, prijaviše Terzića, padoste i vi, on u govnima pa vuče i ostale za sobom“, „Nemoj ga voditi dole, vidjeće da fali na panju“, samo su dvije poruke koje su razmijenile šumokradice, a koje je evidentirao Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo. Poruke dokazuju krađu trupaca, ali bez obzira na to institucije Republike Srpske nisu u stanju da se izbore sa krađom šume. Istrage se sprovode površinski, namjerno opstruišu ili vode u pogrešnom pravcu, rijetko podignute optužnice su klimave, a sve na kraju u sudovima, koji su pod uticajem kriminalaca, rezultira slobodom ili minornim kaznama za šumokradice.

Opširnije čitajte OVDJE.

Zotov: Vlada nije obezbijedila fer uslove za prodaju „Ljubije“

Direktor Israeli Investment Group Evgenij Zotov tvrdi da je  „Arcelor Mittal“, kao jedan od zainteresovanih za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, u povoljnijem položaju u odnosu na njegovu firmu, jer na računu ima 31 milion KM neraspoređene dobiti koju nije isplatio „Ljubiji“, jednom od svojih vlasnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Đokić produžio Hamoviću koncesiju do 2055. Godine

 Vlada Republike Srpske poklekla je pod pritiskom Vuka Hamovića koji je tražio da mu bude produžena koncesija za izgradnju i korišćenje termoelektrane (TE) “Stanari”, kao i za eksploataciju uglja i vode. Njegovoj firmi EFT odobreno je da na potencijalima Srpske ubire profit do maja 2055. godine.

Opširnije čitajte OVDJE.

brčko gasVlada odgađa gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor

Vlada Republike Srpske odgađa gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, saopštio je danas premijer RS Radovan Višković. Autoput, za koji je portal CAPITAL u više navrata pisao kako je neisplativ, a za koji su resorno ministarstvo i „Autoputevi RS“ tvrdili suprotno, krijući istovremeno studiju ekonomske opravdanosti. Zbog spornih odredbi za Ugovor o koncesiji sklopljen s Kinezima svoj stav nikada nije dalo Ministarstvo finasija RS.

Opširnije čitajte OVDJE.

Zaustavljeno trgovanje akcijama “Elektroprivrede RS”

Nakon što smo objavili skriveni plan uprave „Elektroprivrede RS“ trgovanje akcijama 11 zavisnih preduzeća ERS-a je zaustavljeno na Banjalučkoj berzi.

Opširnije čitajte OVDJE.

Više od 100 lokala u “Delti”, “Agape” na 211 kvadrata

Najavili smo da će tržni centar „Delta Planet“ imati 110 različitih lokala u kojima će biti i neki od svjetski poznatih modnih brendova, bioskopske sale, banka, apoteka, praonica za automobile… Mjesto u poznatom šoping molu imaće i restoran „Agape“ koji je u vlasništvu porodice predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Banka Srpske tužila Ukio banku za 115 miliona KM!

Nakon što je litvanska Ukio banka u stečaju prije dvije godine tužila Banku Srpske u stečaju zbog osporenih 38,5 miliona KM, Banka Srpske je uzvratila kontratužbom i od Litvanaca zahtijeva isplatu 115 miliona maraca.

Opširnije čitajte OVDJE.

Građani BiH izgubili milijarde zbog neosigurane imovine

“Od štete koju smo pretrpjeli u poplavama 2014. godine oporavljali smo se dvije godine. Tada nismo bili osigurani i morali smo da se suočimo sa nastalom situacijom i pronađemo način da ponovo stanemo na noge. Nakon toga odlučili smo da osiguramo imovinu firme”, kažu u banjalučkoj firmi “Exclusive lingerie”.

Opširnije čitajte OVDJE.

Koncesija za VE „Grebak“ gubitaškom preduzeću

Vlada Srpske dala je koncesiju za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane „Grebak“ u Nevesinju gubitaškom preduzeću „VE Grebak“, koje zapošljava jednog radnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

„M:tel“ kupio bijeljinski „Telrad Net“

Kompanija „M:tel“ postala je stoodstotni vlasnik privatnog  telekomunikacionog i kablovskog operatera „Telrad Net“ iz Bijeljine, potvrđeno je iz „M:tela“.

Opširnije čitajte OVDJE.

„Batagon“ zvanično akcionar Pavlović banke

Kupovina akcija Pavlović International Banke od strane „Batagon International AG“ i zvanično je evidentirana na Banjalučkoj  berzi, čime je ta kompanija iz Švajcarske postala drugi najveći akcionar bijeljinske banke.

Opširnije čitajte OVDJE.

Mile Radišić postao suvlasnik Alternativne televizije

Firma „Grand trade“ Mileta Radišića postala je jedan od suvlasnika banjalučke Alternativne televizije, nakon što je kupila  udio Slaviše Krunića, vlasnika kompanije „Sector Security“.

Opširnije čitajte OVDJE.

Višković najavio smjene direktora i smanjenje broja radnika do 15 odsto

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je smjene u javnim preduzećima i da će broj radnika u ministarstvima i javnim preduzećima biti smanjen za 10 do 15 odsto.

Opširnije čitajte OVDJE.

Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“

Vlada Republike Srpske prodala je švajcarskoj kompaniji „Batagon International“ 43 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju

Opširnije čitajte OVDJE.

RUGIP troši milione na poslovne prostore stranačkih funkcionera

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske planirala je potrošiti 4,5 miliona KM za kupovinu više poslovnih prostora. Kupovina koja je nedavno realizovana u Kostajnici dokazuje da se sve unaprijed dogovara, a novac završava u džepovima stranačkih funkcionera.

Opširnije čitajte OVDJE.

„Elektroprivreda RS“ u izbornoj godini primila 300 radnika

Broj zaposlenih u „Elektroprivredi Republike Srpske“ u prošloj, izbornoj godini povećan je za oko 300, tako da je na kraju 2018. godine u holdingu radilo oko 9.500 radnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Vlada slagala da je direktor Inspektorata RS podnio ostavku – Sud Tomića vratio na posao

Vlada Republike Srpske razriješila je direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Predraga Tomića navodeći da to radi na njegov lični zahtjev iako to nije bilo tačno, zbog čega je Okružni sud Banjaluka poništio smjenu, te Tomić traži vraćanje na mjesto direktora.

Opširnije čitajte OVDJE.

Direktor „Farmlanda“ postavljen za šefa naplate u „Elektrokrajini“

Naplatom i prodajom u „Elektrokrajini“ počeo je da rukovodi Mladenko Topalović, direktor propale Govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole.

Opširnije čitajte OVDJE.

Ruski oligarh napušta Srpsku sa 180 miliona KM u džepu!

Kompanija „Comsar Energy“ koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM. Kako bi mu olakšala odluku „Elektroprivreda RS“ će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM.

Opširnije čitajte OVDJE.

Gubitak privatizovane naftne industrije RS premašio dvije milijarde KM

Akumulirani gubitak preduzeća iz naftne industrije Republike Srpske na kraju prošle godine premašio je dvije milijarde maraka, a u najvećoj dubiozi su Optima grupa sa ukupnim minusom oko 1,4 milijarde KM i Rafinerija nafte sa 622 miliona KM teškim akumuliranim gubitkom.

Opširnije čitajte OVDJE.

Poslovna imperija porodice Dodik zarađuje milione

Osam firmi u zvaničnom vlasništvu članova porodice Milorada Dodika u prošloj godini zaradile su oko milion i 165 hiljada KM, a ako se tome dodaju i druge kompanije koje se nezvanično povezuju sa njima profit je višestruko veći, pokazuju finansijski izvještaji.

Opširnije čitajte OVDJE.

Građani Srpske konačno otplatili luksuznu zgradu Vlade!

Čestitamo građanima Republike Srpske, zadnja rata za luksuznu zgradu Vlade Republike Srpske u Banjaluci je otplaćena, nakon 12 godina od izgradnje. Dva objekta koja čine Administrativni centar Vlade plaćena su ukupno 219,5 miliona KM.

Opširnije čitajte OVDJE.

Različita praksa Vrhovnog suda RS za Dodikovog kuma

Vrhovni sud Republike Srpske donio je, u razmaku od godinu dana, dvije suprotne presude o tome ko ima pravo na objekte „Medicinske elektronike“. Na osnovu jedne presude objekti nisu pod hipotekom, zbog čega su prodati firmi „Grand Trade“ Mile Radišića, dok na osnovu druge potpuno drugačije presude po istom pitanju, nisu smjeli da budu prodati što je zaustavilo podjelu novca povjeriocima i knjiženje objekata na Radišića.

Opširnije čitajte OVDJE.

Cvijanovićeva ima devet tajnih savjetnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ima devet savjetnika čija imena krije od javnosti.

Opširnije čitajte OVDJE.

Za Vladu Srpske najveći prioritet kupovina kancelarija od 16 miliona KM

Vlada Republike Srpske planirala je u 2019. da za javne investicije da više od 25,5 miliona, od čega je čak 16,7 miliona KM do sada  raspodijelila za „prioritetnu“ kupovinu prostora za državne institucije.

Opširnije čitajte OVDJE.

Tri godine zatvora za 30 miliona KM keša

Mile Radišić nakon izlaska iz zatvora zbog privrednog kriminala sve uspješnije posluje. U 2018. godini je, sa svega sedam zaposlenih u porodičnoj firmi „Grand Trade“, u džep stavio čak 30 miliona KM, što je dobit s kojom se ne mogu pohvaliti ni kompanije sa stotinama radnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Politički mulj: Biznismen prijetio poslaniku i lideru DNS-a (SNIMAK)

„Ja i ti imamo veliki problem… Uvijek sam odrađivao kad je trebalo… Ko je naredio? Marko? E, je*aću mu ja mater! Ovo su dijelovi telefonskog razgovara domaćeg biznismena i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je začinjen sočnim psovkama, prijetnjama i otvorenim  ucjenama.

Opširnije čitajte OVDJE.

„Bijeli hljeb“ pod ruku, pa za savjetnika u Vladu RS

Nakon što je zaposlila bivšu direktoricu „Elektrokrajine“ Seku Kuzmanović, ministar finansija Republika Srpske Zora Vidović ocijenila je da su joj neophodni savjeti i bivšeg poslanika SNSD-a Snježane Kelečević iz Laktaša, ali i Bojane Vasiljević Poljašević, takođe aktivne članice SNSD-a iz Doboja.

Opširnije čitajte OVDJE.

Dodikov zet suvlasnik firme povezane sa aferom podmićivanja Siniše Malog

Pavle Ćorović, zet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, suvlasnik je firme „KBV Datakom“ Banjaluka zajedno sa biznismenima Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom iz Beograda za koje je otkriveno da su bratu ministra finansija Srbije Siniše Malog ustupili stan i automobil.

Opširnije čitajte OVDJE.

Istraživanje: Političke čistke direktora preko leđa građana

Vlada Republike Srpske i javna preduzeća suočavaju se sa brojnim tužbama zbog nezakonitih smjena direktora. Iako gubi sporove pred sudovima, Vlada je pronašla način da se riješi nepodobnih direktora tako što ih samo na kratko ponovo imenuje na funkcije, a odmah zatim, po kratkom postupku, ponovo smijeni.

Opširnije čitajte OVDJE.

Završena imovinsko-pravna namještaljka za SNSD

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) otpustila je Irenu Ilić, odbornicu SNSD-a, kako bi od njene porodice mogla da kupi poslovni prostor u Kostajnici, a kada je to okončano, Ilićeva ponovo dobija posao u RUGIP-u.

Opširnije čitajte OVDJE.

Dodik potvrdio da mu je sin povezan s „Prointerom“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Opširnije čitajte OVDJE.

Vlada raskinula ugovor sa „Batagonom“

Vlada Republike Srpske zaključila je da „Batagon“ nije ispunio ugovorne obaveze o otkupu potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ i zadužila Poresku upravu i fondove da raskinu ugovor sa tom kompanijom registrovanom u Švajcarskoj.

Opširnije čitajte OVDJE.

Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

Imovina bivšeg preduzeća „Energoinvest Rasklopna oprema“ (RAOP) iz Istočnog Sarajeva, koju su prije nekoliko godina kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering”, potpuno je devastirana, zidovi hala su porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene. Radnici preduzeća su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali uprava, na čijem čelu je zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, pokušava na sve načine to spriječiti i institucije RS pod pritiskom, naprasno, povlače zahtjeve za blokade računa.

Opširnije čitajte OVDJE.

petar djokicĐokić prekršio niz zakona da Mostarcima namjesti vjetroelektranu „Grebak“

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potpisao je koncesioni ugovor za 65 miliona evra vrijednu vjetroelektranu „Grebak“ u Nevesinju sa gubitaškom firmom „VE Grebak“ iako nijedna institucija RS nije dala saglasnost na Studiju ekonomske opravdanosti, prekoračen je limit instalisane snage koja može da se priključi na mrežu, nisu riješeni imovinski odnosi na zemljištu, a nije precizirano ni koliko bi se vjetroturbina trebalo graditi.

Opširnije čitajte OVDJE.

Direktori “Šuma RS” lične kazne plaćaju sa računa preduzeća

Više direktora i zaposlenih u “Šumama Republike Srpske” godinama su plaćali lične kazne sa računa preduzeća, zbog čega su pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U „Šumama“ se brane da nema štete, da će uzeti novac refundirati, te utvrditi odgovornost, ali ne objašnjavaju zašto su do sada zatvarali oči na ovu očiglednu, višegodišnju, zloupotrebu funkcija.

Opširnije čitajte OVDJE.

Jarić: Tender „Šuma“ naštiman za „Prointer“

Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić tvrdi da je cijena od 17 miliona maraka za Integralni informacioni sistem „Šuma Republike Srpske“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“, zbog čega se žalio i nabavka je odgođena do rješavanja žalbe.

Opširnije čitajte OVDJE.

Industrijska struja poskupljuje, Višković se izvinio privrednicima

Premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić pohvalili su se dogovorom o povećanju cijena industrijske struje, iako nije precizirano za koliko će svim kategorijama privrede cijena električne energije „skočiti“.

Opširnije čitajte OVDJE.

Džakula prijeti otkazima radnicima UIO koji ga kritikuju na Facebooku

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula odlučio je da „disciplinuje“ radnike tako što je svako „neprimjereno“ komentarisanje o Upravi na društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti za koju je predviđeno smanjenje plate do 30 odsto šest mjeseci, degradiranje na niže radno mjesto do dvije godine, pa čak i otkaz.

Opširnije čitajte OVDJE.

Dodik i Škrbićev zet u pohodu na energetski sektor

Kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ nedavno su ozvaničile saradnju kako bi zajedno mogli da rade na projektima digitalne transformacije energetskog sektora, ali je od javnosti skriveno da je vlasnik „Dwelta“ Stefan Krneta zet bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, dok je u „Prointeru“ Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Opširnije čitajte OVDJE.

višković avionSrpska kupuje avion od 19 miliona KM

Dok se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost, vlast istovremeno ne želi da se odrekne luksuza te kupuje novi avion Cessna, vrijednosti 18,9 miliona maraka, otkriva portal CAPITAL.

Opširnije čitajte OVDJE.

U Banjaluci pokrenut najveći kriptovalutni spor u Evropi „težak“ 180 miliona KM

Sudije banjalučkog Okružnog privrednog suda uskoro će odlučivati o najvećem sporu u regionu, a vjerovatno i Evropi, kada su u pitanju kriptovalute. Preduzeće “Bitminer Factory” iz Gradiške tužilo je jednu banku iz Republike Srpske za propast projekta vrijednog preko 180 miliona maraka i sad sudskim putem traži naknadu štete u tom iznosu.

Opširnije čitajte OVDJE.

Vlada zbog genseka SNSD-a mijenja Statut Elektroprivrede

U Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) uveliko se radi na izmjeni Statuta preduzeća iz kojeg će se prema saznanjima portala CAPITAL brisati odredbe kojima je zabranjeno da član uprave bude osoba koja obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci.

Opširnije čitajte OVDJE.

ERS se preko poslanika “riješila” nesaglasnih akcionara

Narodna skupština Republike Srpske promijenila je Zakon o privrednim društvima kako bi Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) uštedila stotine miliona KM, a na štetu svih malih akcionara koji nisu saglasni sa odlukom većinskog vlasnika.

Opširnije čitajte OVDJE.

Nezakonita “Svjetla na tunelu” godinu dana ometaju vozače

Duže od godinu dana vozačima na autoputu Banjaluka-Doboj, kod tunela Potočani pažnju skreće, nezakonito postavljeni transparent “Svjetlo na kraju tunela” na kojem se nalaze fotografije Milorada Dodika, aktuelnog člana Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika  Srbije.

Opširnije čitajte OVDJE.

„Pavgordu“ zabranjeno preuzimanje „Alumine“

Okružni privredni sud u Bijeljini privremeno je zabranio da fočanski „Pavgord“ naplati potraživanja koja ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ tako što će izvršenje biti sprovedeno nad „Aluminom“.

Opširnije čitajte OVDJE.

CAPITAL-u dvije nagrade za najbolji tekst

Serijal tekstova o planiranoj gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor novinarke portala CAPITALSvjetlane Šurlan, objavljen od jula 2018. do februara ove godine, po ocjeni uredničkog žirija Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), najbolji je pisani izvještaj o korupciji u BiH. Tokom 2019. godine CAPITAL je dobitnik i nagrade za najbolji tekst o osiguranju u BiH.

Opširnije čitajte OVDJE.

Obmana – „Autoputevi RS“ za istu kilometražu naplaćaju različite putarine

Vlada Srpske i „Autoputevi RS“ obmanuli su vozače kada su rekli da će putarinu plaćati po pređenom kilometru. Portal CAPITAL analizirao je udaljenost između naplatnih stanica i zvanične cijene putarina i utvrdio da se za isti broj pređenih kilometara plaća različita cijena, u pojedinim slučajevima i duplo veća.

Opširnije čitajte OVDJE.

Uz blagoslov Vlade, ministar Trninić za sestrića izmislio radno mjesto

Aleksandar Jelisić, sestrić ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića, nakon što smo objavili da je zaposlen kao savjetnik, prebačen je na mjesto višeg stručnog saradnika. Kako bi se to realizovalo ujak je, uz saglasnost Vlade RS, izmjenio pravilnik i napravio mjesto za sestrića.

Opširnije čitajte OVDJE.

MUP istražuje policajce koji neće u penziju

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske vode istragu protiv više policajaca iz Banjaluke koji su ranije prihvatili „ratni staž“ i na osnovu toga koristili privilegije, a kada je došlo vrijeme za penzionisanje, tvrde da im je potpis falsifikovan.

Opširnije čitajte OVDJE.

BiH neće kontrolisati cijeli svoj vazdušni prostor

Bosna i Hercegovina neće 5. decembra preuzeti kontrolu nad cijelim svojim vazdušnim prostorom, kao što to tvrde iz Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA).

Opširnije čitajte OVDJE.

Sve na crno: Državno kockanje novcem građana Srpske

Mjeseci bugarskog lobiranja, uz pomoć domaćih izvođača, su se isplatili. Naprasna promjena Zakona o igrama na sreću u Narodnoj skupštini RS napravila je tektonske promjene na stotinama miliona maraka teškom tržištu igara na sreću Republike Srpske. I pored brojnih kritika zakonskih rješenja, desetina zakupljenih stranica, plaćenih tekstova u novinama i naručenih televizijskih priloga, apela i najavljenih tužbi, vlast Srpske nije odustala od namjere da ovaj profitabilni posao uzme od postojećih priređivača igara na sreću i da ga na upravljanje „Lutriji RS“ kojoj će u tome „nesebično“ pomagati privatna kompanija više nego upitnog kredibiliteta.

Opširnije čitajte OVDJE.

Kriminalna privatizacija u Srpskoj definitivno amnestirana

Vlada Republike Srpske smijenila je rukovodstvo Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Republike Srpske, čime je stavljena tačka na njen trinaest godina dug rad, koji, po ocjeni javnosti ali i onih koji su je osnovali, nije dao nikakav rezultat.

Opširnije čitajte OVDJE.

Amerikanci žele FG “Birač”, Višković najavio javni poziv

Američka kompanija „AluChem“ u procesu je registracije firme u Republici Srpskoj kako bi mogla da otkupi potraživanja povjerilaca i tako preuzme Fabriku glinice (FG) “Birač”.

Opširnije čitajte OVDJE.

Čavićev ministar traži filozofa za razvoj privrede Srpske

Konkurentnost privrede Republike Srpske razvijaće filozof, portparol mora imati završen privatni fakultet u Srbiji, a konobar će postati službeni vozač, ovako ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević (NDP) zamišlja ekonomski oporavak Srpske.

Opširnije čitajte OVDJE.

Kesić objavio ponudu, IRB čeka instrukcije

Kompanija “Nes” objavila  je danas ponudu za preuzimanje upućenu akcionarima „Krajinapetrola“. Zvanično, Nedeljko Kesić namjerava da investira u proširenje asortimana roba, maloprodajnih i skladišnih objekata, kao i u renoviranje postojećih kapaciteta. Institucije Srpske odbijaju se izjasniti o prodaji državnog udjela u „Krajinapetrolu“.

Opširnije čitajte OVDJE.

Prointer“Prointer” preuzeo “Kalderu”, Minić novi direktor

Kompanija “Prointer” iz Banjaluke postala je većinski vlasnik kompanije “Kaldera” iz Laktaša a cijeli posao je ozvaničen danas potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji. Ovim je potvrđeno pisanje portala CAPITAL koji je ovaj poslovni potez najavio još prije nekoliko sedmica, a koje su tada iz “Prointera” ocijenili kao špekulacije.

Opširnije čitajte OVDJE.

Inspektori EU ispituju milionsku prevaru sa biodizelom iz Srpca

Inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) istražuju poslovanje rafinerije “Sistem Ecologica” iz Srpca zbog sumnji u malverzacije prilikom izvoza biodizela u Evopsku uniju (EU), a koje se mjere desetinama miliona evra, otkriva portal CAPITAL.

Opširnije čitajte OVDJE.

Javne nabavke, luksuziranje i izvlačenje novca

CAPITAL je obradio mnogobrojne postupke javnih nabavki, u nastavku su naslovi tekstova u kojima su predstavljene samo neke od najznačajnijih nabavki plaćenih novcem poreskih obveznika.

Cvijanovićeva daje 655.200 KM za pet luksuznih limuzina

Milionske IT nabavke Poreske uprave RS

„Lanacu“ 890.000 KM za informacioni sistem u školama RS

„Prointerovih“ 325 kamera snima građane Srpske!

Srpska plaća 90.000 KM koncert Dragane Mirković na Jahorini

Nešić na osvjetljenje i nadzor jednog tunela baca milion maraka

Narodna skupština RS kupuje vozila od Vidovića

Javne nabavke „Puteva RS“ teške 157 miliona KM

Lukač traži u najam 102 vozila za MUP

Stigao Adžićev audi

Čavić namjestio milionski posao SNSD-ovcima

Srpska uzela od Nove banke kredit od 90 miliona KM

MUP izabrao „MMSCODE“ za nabavku 110 radara

Za armiju službenika nabavljaju 46 tona mesa

HET gradnju mosta plaća Stankoviću 10 miliona KM

Direktor Topić kupuje limuzinu koja mora imati osam zvučnika, led osvjetljenje, kožna sjedišta…

Hvala što nas pratite. Srećnu 2020. godinu želi vam redakcija portala CAPITAL.

Tagovi:

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of