Home Biznis Čak 67.000 radnika u Srpskoj bez redovne uplate doprinosa

Čak 67.000 radnika u Srpskoj bez redovne uplate doprinosa

0

05.01.2023. / 14:47

BANJALUKA – Poslodavci u Srpskoj ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstvo za čak 67.000 radnika, što je četvrtina ukupno zaposlenih.

FOTO: Pixabay

Bez obzira na nedostatak radne snage i odlazak radnika koje poslodavci često ističu kao jedan od velikih problema, čini se da, ipak, ne čine mnogo da to stanje promijene.

U prilog tome govori i podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da 67.000 nema redovne doprinose, dok za čak 45.000 radnika lani doprinos za zdravstvo nije uplaćivan ni za jedan mjesec u toj godini.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić za CAPITAL kaže da u RS postoje radnici prema kojima se apsolutno ne primjenjuje Zakon o radu i da oni to često ističu na sastancima sa predstavnicima vlasti.

„Vlada i njene institucije su dužne da kontrolišu sprovođenje zakona. Ko može i smije da toleriše da neko godinu dana ne uplaćuje doprinose svojim radnicima? Postoje kazne, ova oblast je zakonom uređena, ali je očigledno da imamo problem u kontrolnim organima i da je nedostatak inspektora otvoreno pitanje koje Vlada treba da riješi“, kaže Mišićeva.

Ističe da je veoma mali broj inspektora na ukupan broj radnika i da kontorle uglavnom idu na poziv, dok redovne skoro da i ne postoje.

„Ovi podaci jasno pokazuju da sistem ne funkcioniše. Zato se zalažemo i tražimo od premijera Radovana Viškovića da konačno uredimo sistem plata i da se zna kolika je početna plata za svako radno mjesto. Samim tim se može iskontrolisati i iznos uplaćenih doprinosa“, kazala je ona.

Kaže da je zanimljivo vidjeti i iznose plata na koje se isplaćuju doprinosi.

„Najčešće se doprinosi uplaćuju na platu od 500 do 950 KM. To sigurno nije tačno jer imamo isplatu plata na ruke i tu se potkradaju i Fond zdravstvenog osiguranja i Fond PIO“, navela je Mišićeva.

Prema njenim riječima ovaj problem je najviše izražen u preradi drveta, ugostiteljstvu.

„Takođe, značajan broj zdravstvenih ustanova kuburi sa redovnošću isplata poreza i doprinosa. Zašto bi neki do  zdravlja bio privilegovan da ne uplaćuje doprinose u odnosu naprivatnog poslodavca koji ne uplaćuje doprinose“, istakla je ona i te pozvala radnike koji nisu članovui sindikata, a imaju ovih problema da im se jave.

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da ove brojke ne oslikavaju stvarno stanje jer Fond ima svoje tumačenje do kada se moraju doprinosi uplatiti, a poslodavci svoje.

„Suština je da dugovi ne rastu i da tu nema nikakvih posebnih promjena i pogoršanja. Nama je država dozvolila da imamo rok za uplatu doprinosa dva mjeseca od obračuna, a oni traže da to bude u roku od mjesec dana. Mislim da je to razlog i da značajnig kašnjenja uplate nema“, istakao je on.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević  

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)