Home Biznis Budžetlije dobijaju tri puta veće povišice nego ostali radnici

Budžetlije dobijaju tri puta veće povišice nego ostali radnici

0

11.12.2021. / 14:22

BANJALUKA – Najveći broj zaposlenih u Republici Srpskoj imaće od januara plate veće za 16,1 KM, dok će njihove kolege koje primaju platu iz budžeta imati povišice u prosjeku oko 50 maraka.

Foto: Capital

Drugim riječima, radnici koji primaju platu do 600 KM, a takvih je oko 120.000 u Republici Srpskoj, naredne godine imaće platu od 616 KM.

Oni koji primaju platu iz budžeta svaki mjesec na račun će da dobiju od poslodavca u prosjeku 1.250 maraka.

Povećanje plata od naredne godine sleduje sve zaposlene i to zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske koja se odriče 54 miliona KM u korist zaposlenih.

Osim toga, Vlada je kao poslodavac odlučila da kroz izmjene zakona o platama svih budžetskih korisnika dodatno poveća lična primanja zaposlenih u javnom sektoru.

Samo po tom osnovu će budžetlije imati veću platu od tri do pet odsto, a u Vladi Republike Srpske su ubijeđeni da će i poslodavci u realnom sektoru za isto toliko, od tri do pet odsto, odreći se dijela vlastitih prihoda i povećati plate radnicima.

“Zahvaljujući poreskom rasterećenju radnicima će plate u prosjeku biti veće od 14 do 22 KM. Nama su u Vladi Srpske rekli da zahtijevaju da poslodavci to isto urade, odnosno da bar za isti iznos povećaju plate zaposlenima. Ali, to nije obaveza i ne mora da znači da će i uraditi”, kaže za Srpskainfo generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Međutim, Vlada Republike Srpske ima takav stav da i poslodavci iz realnog sektora treba da slijede njen primjer.

I predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić za Srpskainfo kaže da onaj ko ne poveća plate radnicima naredne godine neće više postojati na mapi poslodavaca.

“Poslodavci sa kojima sam u kontaktu tvrde da će od sebe dati povišice, a to su oni za koje znam da su i ranije povećavali plate”, kaže Trivić.

Smanjuje se stopa poreza na dohodak na lična primanja sa deset na osam odsto, povećava se neoprezivi dio plate sa 700 na 1.000 KM, ali se prelazi i na bruto obračun plata.

U skupštinsku proceduru su upućene i izmjene zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru.

Narodni poslanici Republike Srpske treba da se izjasne o ovim prijedlozima u utorak, 14. decembra.

Privredi Republike Srpske ostaće naredne godine ukupno oko 80 miliona KM, oko 54 miliona maraka na ime poreskog rasterećenja i oko 26 miliona maraka ukidanjem određenih parafiskalnih nameta.

Ukida se komunalna taksa za isticanje reklama i taksa za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Premijer Srpske Radovan Višković ocijenio je da Vlada Republike Srpske određenim mjerama oslobađa oko 80 miliona KM za rast plata u privatnom i javnom sektoru.

“Taj rast biće od pet do 10 odsto”, dodao je Višković.

On kaže da je došlo do određenih poskupljenja, ali da Vlada Srpske mjerama, poput ograničenja marži, utiče da inflacija ne bude veća.

“Uticali smo i time što smo u dogovoru sa ruskim partnerima održali stare cijene energenata, poput gasa, koje inače divljaju na svjetskim berzama. Uticali smo i kontrolom cijena električne energije koja je manja i za fizička lica i za privrednike u odnosu na Federaciju BiH”, rekao je Višković.

Zvanično, cijene u oktobru veće su za četiri odsto nego u oktobru prošle godine.

On je ubijeđen da će prosječna plata u Republici Srpskoj na kraju naredne godine iznositi više od 1.100 maraka, a sada je 1.027 KM.

Vlada Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru nekoliko zakona po hitnom postupku u cilju povećanja plata zaposlenih. Smanjuje se zbirna stopa doprinosa sa 32 na 31,8 odsto.

Minimalac ide na 600 KM

Istovremeno su u toku pregovori oko utvrđivanja najniže plate u Republici Srpskoj za narednu godinu koja sada iznosi 540 KM.

Ako socijalni partneri ne postignu dogovor, konačnu odluku donijeće Vlada Republike Srpske.

Savez sindikata RS smatra da taj iznos treba da bude ravan trošku četvoročlane porodice za hranu u jednom mjesecu, a to je 750 KM.

“Znamo da je to nemoguće u ovom trenutku, a od premijera imamo čvrsto uvjerenje da će to biti minimum od 600 KM”, kaže Stanković.

S druge strane, poslodavci smatraju da je realno da minimalac bude 585 KM.

Srpskainfo

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)