Home Vijesti BRŽE DO PARA NEGO DO ČLANSTVA Briselom kruži NON PEJPER koji može...

BRŽE DO PARA NEGO DO ČLANSTVA Briselom kruži NON PEJPER koji može da promijeni PUT SRBIJE U EU

0

Šta podrazumijevaju reforme procesa Evropske unije koje predlaže francuski predsjednik Emanuel Makron, još nije poznato, ali uvid u njih bi mogao da pruži takozvani non-pejper, koji prema tvrdnjama makedonskog predsjednika Steve Pendarovskog kruži Briselom.
Naime, Pendarovski je nakon razgovora sa Makronom rekao da među članicama Unije već kruži “non-pejper” nezvanični dokument u kojem se predlažu mjere za reforme postupka pregovora o proširivanju EU.
Iako su mnogi spekulisali da Francuska želi da Zapadnom Balkanu ponudi neku vrstu partnerstva sa Evropskom unijom umjesto punopravnog članstva, izgleda da taj non-pejper predlaže mogućnost da kandidati dobiju neke od benefita i sredstava i prije nego što postanu članovi EU, ukoliko ispune uslove i uspješno sprovedu reforme.
Sadržaj non-pejpera se može zaključiti na osnovu dosadašnje debate unutar EU.
Francuska je do sada izašla sa “opštim stavovima” koji se odnose na njihovo viđenje reforme proširenja.
Francuzi su na oktobarskom sastanku Savjeta EU zatražili da se “preispita pristup procesu proširenja” kako bi se on učinio “postepenijim, konkretnijim kada je u pitanju dobrobit za zemlje u procesu, ali i reverzibilan u odnosu na efikasnost primjene reformi posebno u oblasti vladavine prava”.
U međuvremenu govorilo se o tzv “sektorskom pristupanju” EU koji bi omogućio da zemlje kandidati pošto ispune kriterijume iz određenih oblasti “pristupe” tim sektorima u okviru EU.
Tako bi se “datum ulaska u EU razbio na više koraka, a strukturni fondovi EU bi prije postali dostupniji zemljma kandidatima.

O tome je još krajem oktobra govorio francuski ambasador Žan-Lui Falkoni.
– Nema “veta”, ni nekakvog alternativnog “privilegovanog partnerstva”. Radi se o poboljšanju procesa pristupanja: Francuska se zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana i Srbije u EU. Kada se u nekoj oblasti ispune kriterijumi i završi pregovaranje, u finansijama ili kulturi na primjer, zemlja kandidat bi, zajedno sa predstavnicima EU, mogla da sjedne za isti sto i učestvuje u dogovorima u tim oblastima, ali bez prava glasa – rekao je on.
Kako je naveo, to je nešto konkretno i zemlje regiona imaju od toga koristi, istakavši da bi takav proces učinio EU popularnijom kod stanovništva, mada ostaje da se kriterijumi moraju ispuniti, što je jedna nužna obaveza, angažman na duge staze.
– Takođe, po tom prijedlogu, ukoliko bi neka zemlja odlučila da promijeni politiku ili ako se ne ponaša u skladu sa vrijednostima EU, može te benefite i da izgubi, jer bi to bio reverzibilan proces. Možemo da idemo i unazad – rekao je Falkoni.
Stevo Pendarovski je rekao da je na sastanku insistirao da njegova zemlja ne prihvata “nikakvu alternativu punopravnom članstvu u EU” i da se Makron sa tim saglasio.
– Precizno mi je rekao da nikada nije bila njegova namjera da nam da alternative punopravnom članstvu i da samo želi da poboljša proces prostupanja, da proces ne proizvodi samo birokratske uspjehe, a suštinske neuspjehe – rekao je Pendarovski.
Tanjug je naveo da zemlje članice EU još čekaju da čuju konkretne francuske prijedloge kada je riječ o promjeni metodologije politike proširenja.
Diplomatski izvori u Briselu kažu da još “nisu vidjeli nikakav francuski non-pejper”.
Da još nema zvaničnog zahtjeva za razmatranjem metodologije politike proširenja kažu i u Evropskoj komisiji.
– Ne postoji formalni zahtjev da Evropska komisija razmotri svoju metodologiju. Razgovori su u toku i oni će se nastaviti u okviru Savjeta EU za opšte poslove – kaže portparolka Komisije Mina Andreeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su za parlament Srpske stavovi Savjeta za sprovođenje mira (PIK) neprihvatljivi iz više …
VIŠE

Za ponedjeljak, 18. novembar, zakazana je 4. vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na čijem su dnevnom redu prijedlozi odluka o …
VIŠE

Prvi potpredsjednik Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića izjavio je danas da histerija, koja u Hrvatskoj vlada povodom mogućeg učešća …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom da je Srpska ekonomski …
VIŠE

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je stav Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u kojem su, kako navode, iznesene opravdane i …
VIŠE

Njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je uoči odlaska u Skoplje dao intervju za Dojče Vele u kojem je rekao kako se zalaže za EU …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)