Home Biznis Brutalan obračun sa šumokradicama – Na sudu zbog 13,80 KM

Brutalan obračun sa šumokradicama – Na sudu zbog 13,80 KM

0

09.11.2021. / 15:03

JAJCE – U BiH bespravno su posječene velike količine šume bez da za to iko odgovora, a isto je i sa drugim oblicima kriminala. Ali, ipak vidimo da na sudu završe građani sa sitnim prekršajima.

FOTO: Jajce-online.com

Danas se na Opštinskom sudu Jajce održava usmeni pretres Ahmetu Nešustu (66) iz Kruščice koji se tereti zbog počinjenog prekršaja – samovoljnog prisvajanja drvne mase.

Samovoljno prisvajanje drvne mase znači da je Jajčanin na svom traktoru vozio nešto više od pola kubika drva. Šumar Mirsad Redžić uredno mu je za to napisao kaznu koju je zaslužio, jer je bespravno posjekao drveće i prouzrokovao štetu od 13,80 KM. Prema tvrdnjama sa suda, Nešustu su drva trebala za kućnu upotrebu, a kućna upotreba bi trebala značiti, grijanje porodice.

FOTO: Jajceo-nline.com

Jajčanin je za svoj čin kažnjen prekršajnim nalogom.

Prekršaj koji je načinjen trebao je biti riješen jednostavnije, pogotovo ako smo svjesni da je BiH po ilegalnoj sječi šume prva zemlja u Evropi. BiH je prema nekim istraživanjima posljednja zemlja u Evropi kada je u pitanju zaštita šuma.

Nepostojeće zakonske odredbe godinama su dozvoljavale da se taj resurs eksploatiše kako ne treba, legalno i nelegalno. Stotine hiljada stabala u BiH prosjeku se nelegalno, no ono Ahmetovo je očito posebno teško.    N1bih

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here