Home Vijesti Bruka oko samoimenovanja ekipe u DNS-u: Nešić kao lažni car Šćepan mali,...

Bruka oko samoimenovanja ekipe u DNS-u: Nešić kao lažni car Šćepan mali, Banjac i Radović kao dvorske lude

0

BANJALUKA – Nakon ostavke Marka Pavića, DNS je kao stranka i dalje formalno-pravno u Pavićevim rukama, jer ovlaštenja za zastupanje i predstavljanje stranke nisu prenesena ni na jednog stranačkog funkcionera.
Po članu 61. statuta te partije jasno je definisano da u slučaju spriječenosti ili nemogućnosti da obavlja funkciju, predsjednik može ovlastiti zamjenika predsjednika ili jednog od potpredsjednika, ako je zamjenik spriječen da stranku zastupa i predstavlja.
S obzirom da je nako Pavića ostavku podnio i njegov zamjenik, Dragutin Rodić, a da ovlašćenja nisu prenesena ni na jednog potpredsjednika, navodna sjednica stranačkog Predsjedništva, na kojoj je Nenad Nešić ‘izabran’ za v.d. predsjednika, Milan Radović za v.d. zamjenika predsjednika, a Darko Banjac za v.d. generalnog sekretara, potpuno je nelegalna. Jer, statut DNS-a ne poznaje termin vršioca dužnosti.
Pa, otuda sjednicu Predsjedništva stranke, u skladu sa članom 40. statuta, može sazvati samo predsjednik stranke, što se u ovom slučaju nije desilo.
Nekoliko visokih funkcionera DNS-a upravo ovo je Faktoru i potvrdilo: ”Ta navodna sjednica navodnog predsjedništva bila je, zapravo, skup lakrdijaša, koji ne poznaju ni statut vlastite partije, a ni elementarne pravne norme. Jasno je da je ta sjednica nelegalno sazvana i da su sve odluke sa te sjednice, pa i ona o izboru Nešića za v.d. predsjednika, nelegalne i da nemaju nikakvu pravnu snagu.”
Oni naglašavaju da je Pavić, bez obzira što je podnio neopozivu ostavku, i dalje u Sudu registrovan kao predsjednik stranke sa svim ovlašćenjima i da je odlukom da svoja ovlašćenja ne prenese ni na jednog potpredsjednika stranke jasno rekao šta misli o njima.
Nadalje, statutom DNS-a, tačnije članom 32, predvi|eno je da predsjednika stranke, a ne v.d. predsjednika, bira Skupština koju, opet po odredbama statuta, može sazvati samo predsjednik stranke, a ne nikakvo nelegalno sazvano ”predsjedništvo”.
Takođe, članom 40. statuta DNS-a predviđeno je da predsjednik stranke predlaže Glavnom odboru, koji ih kasnije bira, kandidate za zamjenika predsjednika, potpredsjednike i generalnog sekretara. U ovom slučaju niti ih je Pavić predložio, niti ih je Glavni odbor izabrao.
– Sve ovo, nedvosmisleno, govori da su Nešić i ekipa oko njega bahati politički skorojevići, koji očiglednim kršenjem stranačkog statuta poručuju ljudima u stranci da za njih nikakva pravila, a ni zakoni ne važe – dodaju izvori Faktora iz vrha DNS-a koji su očito nezadovoljni načinom na koji se ovaj trojac samoimenovao.
Apsurdno je i to da se Nešić već potpisuje kao predsjednik DNS, a tako ga predstavljaju i naklonjeni mediji. Što stvara utisak da je ova stvar u DNS – riješena. Ali, ona samo pokazuje da mi više nemamo političku elitu kao školski primjer kako se stranke raspadaju. Ili sam lider uzme pare ili novac podijeli već neka petorka iznutra.
S druge strane, ovakvo ponašanje ekipe okupljene oko Nešića naišlo je na otpor ne samo u članstvu DNS, već i kod grupe visokih funkcionera stranke koji odbijaju ovakav način rada, traže da se stranačko djelovanje uvede u statutarne okvire i da se farsa sa izborom ljudi na nepostojeće funkcije, započeta na famoznoj sjednici ”predsjedništva” – zaustavi.
(Faktor magazin)

Let’s block ads! (Why?)