Home Vijesti Brnabić: Novi saziv Evropske komisije – nova energija za proširenje

Brnabić: Novi saziv Evropske komisije – nova energija za proširenje

0

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u Rimu da je novi saziv Evropske komisije donio novu energiju po pitanju proširenja EU, što daje razloge za optimizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.
Brnabićeva je rekla novinarima da je na današnjem sastanku evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Verhelji potvrdio tu novu energiju i da sa novom metodologijom to može ići samo u smjeru mnogo brže dinamike i jasnijih uslova, koji se stavljaju pred zemlje koje žele da postanu članice EU.
Prema njenim riječima, to znači i mnogo više predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija, prenose beogradski mediji.
Brnabićeva je rekla da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron značila da se za zemlje u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za sprovođenje reformi.

Ona je napomenula da ekonomski rezultati Srbije daju sliku stabilne zemlje, koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.
Brnabićeva je sa Verheljijem, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative CEI, razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.
– Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije prema tom izuzetno značajnom pitanju – rekla je Brnabićeva.
Premijer Srbije je odvojeno razgovarala sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom o jačanju ekonomske i političke saradnje dvije države, o evropskim integracijama Srbije, kao i zajedničkom rješavanjem izazova sa kojima se Evropa suočava.
Strateški cilj CEI, koji obuhvata 17 država, jeste regionalna saradnja za evropske integracije, a jedan od glavnih prioriteta jeste saradnja sa EU, s ciljem jačanja procesa evropskih integracija regiona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo je ubila 56 mještana Gornje Jošanice kod Foče, …
VIŠE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice tog pravosudnog tijela održane u Sarajevu, na …
VIŠE

Formiranje Savjeta ministara BiH, koje se čeka duže od godinu dana, moglo bi ponovo zapeti i to zbog ministarstva, koje je je za većinu …
VIŠE

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku o zaduženju FBiH kod inostranog kreditora radi realizacije projekta rehabilitacije i …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija kineskog grada Tjencina konstatovali su danas u Banjaluci da postoji obostrani interes …
VIŠE

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da su brojne nadležnosti Srpske prenesene na nivo BiH, te da je to činio i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)