Home Biznis Britanska preduzeća trpe najgori poslovni mjesec od početka korone

Britanska preduzeća trpe najgori poslovni mjesec od početka korone

0

24.10.2022. / 14:30

LONDON – Britanska preduzeća trpe najgori poslovni mjesec od januara 2021, kada su na snazi bile mjere kovid zatvaranja, jer političke turbulencije u zemlji pojačavaju zabrinutost u pogledu daljeg povećanja inflacije i kamatnih stopa, pokazuje današnje istraživanje S&P Globala i Čarterd Instituta (CIPS).

Foto: Agencije

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), prema fleš podacima S&P GIobala/CIPS-a, pokazao je pad poslovne aktivnosti treći mjesec zaredom, spustivši se u oktobru na 21-mesečni minimum od 47,2 poena sa septembarskih 49,1 poena, što signalizira da bi britanska ekonomija mogla da bude na putu ka dubokoj recesiji, prenosi Rojters.

Ekonomisti su anketi Rojtersa očekivali su da će PMI iznositi 48,1 bod.

Indeks PMI u sektoru usluga je u oktobru pao prvi put u posljednjih 20 mjeseci na 47,5 poena sa nivoa od 50 bodova u septembru.

Politička i ekonomska neizvjesnost smanjila je ukupnu aktivnost brzinom koja nije viđena od globalne finansijske krize 2009. godine, ne računajući period pandemije, kaže Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u S&P Global Market Intelidžens.

Poslovno povjerenje je takođe potonulo na rijetko viđen nivo u 25-godišnjoj istoriji ovog istraživanja, što pokazuje kakav je uticaj na firme imao haotičan period nakon što je vlada odlazeće premijerke Liz Tras krajem septembra objavila nefinansirano smanjenje poreza, što je izazvalo potres na tržištu obveznica, da bi na kraju povukla taj predlog.

“Investicije i zapošljavanje će trpiti i u narednim mjesecima kako se kompanije budu prilagođavale sve izazovnijem okruženju. Zapošljavanje već naglo usporava, a u proizvodnom sektoru već sada otpuštaju radnike”, navodi Vilijamson.

Nove porudžbine su takođe pale najbržim tempom od januara 2021.

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant trebalo bi 31. oktobra da objavi srednjoročni budžetski plan koji će vjerovatno uključiti smanjenje potrošnje i moguće povećanje poreza, što bi moglo da produbi očekivanu recesiju, napominje Rojters.  Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)