Home Biznis Britanija uvela sankcije ruskom “kralju nikla”

Britanija uvela sankcije ruskom “kralju nikla”

0

29.06.2022. / 15:01

LONDON – Britanija je objavila danas da je uvela sankcije ruskom “kralj nikla” Vladimiru Potanjinu, koji važi za drugog najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

FOTO: Agencije

Potanjin je stavljen na najnoviju britansku listu od 13 novih sankcija kojima su obuhvaćeni i drugi poslovni ljudi, finansijske kompanije i drugi subjekti, prenosi Rojters.

“Potanjin nastavlja da gomila bogatstvo pošto podržava režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, preuzimajući Rosbanku i akcije u Tinkof banci u periodu od ruske invazije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju za medije vlade u Londonu.

Potanjin je jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, mada njegova neto vrijednost u velikoj mjeri zavisi od vrijednosti njegovog 36-procentnog udjela u Norniklu, najvećem svjetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Na britanskoj listi sankcija se navodi da je Potanjin uvršćen zato što “ostvaruje korist od ili zbog pružanja podrške Vladi Rusije sticanjem udjela ili kontrolišući Rosbanku”.

Dodaje se da Rosbanka posluje u sektoru ruskih finansijskih usluga, koji je od strateškog značaja za rusku vladu. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)