Home Biznis Borba protiv američkih sankcija: Španija štiti svoje kompanije na Kubi

Borba protiv američkih sankcija: Španija štiti svoje kompanije na Kubi

0

HAVANA, SAD su ponovo aktivirale zakon koji građanima kubanskog porijekla omogućava podizanje tužbi protiv stranih kompanija i građana.

Građani SAD, porijeklom sa Kube mogu da tuže firme i pravna lica zbog korišćenja imovine konfiskovane nakon kubanske revolucije

“Španija će zaštititi svoje kompanije na Kubi od tužbi koje bi protiv njih mogli da pokrenu građani SAD zbog korišćenja nacionalizovane imovine”, rekao je ministar spoljnih poslova Josep Borel, prenosi Index.

“Španija će mobilisati sve diplomatske i pravne resurse kojima raspolaže kao suverena država i članica Evropske unije, a isto će učiniti i EU. To ćemo uraditi kako bi spriječili izvanteritorijalnu primjenu američkih zakona”, rekao je Borel na konferenciji za medije u Havani.

Vašington je ranije suspendovao primjenu Helms-Burtonovog zakona kako bi podstakao Kubu na demokratizaciju, a ponovu su ga aktivirali u maju ove godine, pojačavajući pritisak na Havanu.

Španske kompanije poput Melije, Barsela i Iberostara kontrolišu većinu hotela na ostrvu, u saradnji s kubanskim državnim preduzećima. Index.hr

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of