Home Biznis Bonitetno izvrsni u Hercegovini

Bonitetno izvrsni u Hercegovini

2

01.10.2021. / 19:59

MEĐUGORJE –  Bisnode Dun & Bradstreet Company organizovao je juče poslovni susret hercegovačkih kompanija, svojih partnera i prijatelja u Herceg etno selu Međugorje.

Iako u veseloj atmosferi uz stand-up komičara Peđu Bajovića i uz sljubljivanje delicija i dobre kapljice Hercegovina Produkta, ipak je bilo radno – govorili smo o prednostima koje donosi dolazak brenda Dun & Bradstreet u BiH, o značaju D-U-N-S broja, modernih alata za analitiku i transparentnog poslovanja, o stanju u privredi BiH i dodijelili certifikate bonitetne izvrsnosti.

Kompanije koje su ponijele certifikat bonitetne izvrsnosti su Duga-tehna d.o.o. iz Čitluka koja je u više od tri decenije poslovanje iz tadašnje malene trgovine boje i lakova izrasla u renomiranog proizvođača boja, lakova i fasada a proizvodi iz njihove tvornice se izvoze i distribuiraju u preko 60 zemalja širom EU i svijeta i EZ Engineering Široki Brijeg, koja pruža inženjerske i mašinske usluge dizajna u različitim sektorima međunarodne automobilske, avio, željezničke industrije, te brodogradnji.

Osim tehničkih mogućnosti, preduvjet za suradnju sa velikim igračima, svjetskim koncernima poput Volkswagena, ABB, BMW, KUKA i AIRBUS-a je dobar bonitet potvrđen od strane međunarodno bonitetne kuće koju ovi koncerni priznaju. Slijedeći korak bio je certifikat bonitetne izvrsnosti koji ovakve globalne kompanije stavljaju na svoju referentnu platformu. A prije svega, morate imati Dun & Bradstreet D-U-N-S broj stoga je suradnja sa Bisnode Dun & Bradstreet Company bio sasvim logičan izbor”, izjavio je Marko Zovko, izvršni direktor EZ Engineering Široki Brijeg.

Platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti ponijela je Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, što je izuzetno priznanje jer u ovu kategoriju spada samo 2,5 odsto aktivnih kompanija koje posluju na tržištu u BiH.

Certifikat bonitetne izvrsnosti može imati samo 15,6% od ukupnog broja kompanija koje su predale završni izvještaj odnosno svega 3,25 od ukupnog broja aktivnih privrednih društava u BiH a oni kreiraju 63% dobiti, 52% izvoza, 49% prihoda od ukupnih rezultata koji prave bh kompanije, koje su predale završne izvještaje nadležnim agencijama i zapošljavaju 40% zaposlenih u našoj državi, što najbolje govori o njihovom značaju i kao pokretačke snage privrede Bosne i Hercegovine.

Kad je Hercegovina u pitanju, bonitetno izvrsnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija i one kreiraju 45% prihoda, 61% dobiti a zapošljavaju 35% ukupno zaposlenih ovog kantona. U Županiji Zapadnohercegovačkoj je 18% bonitetno izvrsnih kompanija a one kreiraju 70% prihoda, 89% dobiti a zapošljavaju 64% od ukupnog broja zaposlenih ove županije.

Tagovi:

Adblock test (Why?)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here