Home Vijesti Bocan-Harčenko: Primakov je volio i poštovao srpski narod

Bocan-Harčenko: Primakov je volio i poštovao srpski narod

0

Jevgenij Primakov mnogo je volio Srbiju i srpski narod, kazao je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko nakon otkrivanja biste nekadašnjem ruskom premijeru i ministru spoljnih poslova u Ruskom domu u Beogradu.
– Godine prolaze i svaka još jasnije definiše značaj Primakova kao političara, diplomate, naučnika i velikog humaniste – rekao je Bocan-Harčenko obraćajući se na srpskom jeziku u znak, kako je rekao, ličnog poštovanja i ljubavi prema srpskom narodu, ali i ljubavi i poštovanja koje je prema Srbiji, srpskoj tradiciji i kulturi njegovao i sam Primakov.
Bocan-Harčenko je podsjetio na riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je Primakova nazvao “velikim građaninom Rusije” i dodao da te riječi govore sve o bivšem ruskom premijeru.
Naveo je da je imao sreću da radi s Primakovom, koji je 1996. došao na čelo Ministarstva spoljnih poslova u vrijeme kada je, kako je rekao, situacija u bivšoj Jugoslavije bio najteži domen spoljne politike.
Ambasador je podsjetio i da je te godine počela prva faza implementacije Dejtonskog sporazuma naglasivši da je Primakovljeva djelatnost bila prožeta zaštitom i brigom o nacionalnim interesima Srbije, kao i nacionalnim interesima Rusije i odnosima sa Srbijom.

– Primakov je odlučio da organizuje ministarsku konferenciju o primjeni Dejtona i zahvaljujući svom umijeću uspio je da dobije veću ravnotežu u implementaciji tog sporazuma – ocijenio je ruski ambasador.
Bocan-Harčenko je dodao da je Primakov imao diplomatsku viziju kako će se odvijati stvari na međunarodnoj sceni i da je njegov koncept multipolarnog svijeta danas konačno zaživio.
Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je naveo da je Primakov ponudio više prijedloga da se to pitanje riješi u okviru međunarodnog prava, na miran način, ali da se Zapad, kako je rekao, od početka spremao za vojno rješenje, odnosno za agresiju protiv tadašnje SR Jugoslavije.
– Primakov je bio jedan od autora Rezolucije 1244 u kojoj se rješenje kosovske krize temelji na međunarodnom pravnom poretku – istakao je Bocan-Harčenko.
Otkrivanju biste prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na kraju ceremonije obišao izložbu posvećenu Primakovu, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.
Među prisutnima na ceremoniji nije bilo predstavnika diplomatskog kora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH konačno je sačinjena rang-lista kandidata za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su države iz regiona potpuno opredijeljene za realizaciju …
VIŠE

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je cilj …
VIŠE

Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koji je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u proceduru uputilo još prije dvije godine, …
VIŠE

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da je nedopustivo da …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da su Srpska i BiH čvrsto opredijeljene za evropske integracije i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)