Home Biznis Biznismen iz Širokog Brijega prodao firmu za blizu milijardu maraka

Biznismen iz Širokog Brijega prodao firmu za blizu milijardu maraka

0

21.08.2022. / 14:59

LONDON – Britanska kladioničarska firma Entaina dogovorila je kupovinu 75 odsto hrvatskog kladioničara SuperSport od investicione grupe EMMA Capital.

FOTO: sirokibrijeg.ba

Dvije strane su se dogovorile, kako prenose hrvatski mediji, da će svoje udjele unijeti u novoosnovani joint venture Entain CEE, u kojem će svaka imati udjele u odgovarajućem odnosu, tj. 75:25. Realizacija transakcije očekuje se do kraja godine, a njena ukupna vrijednost bće biti ukupno 920 miliona evra.

SuperSport je osnovan 2000. godine. Baziran je na sportskom klađenju, ali djeluje i u drugim segmentima poput online casina. Ima 54 odsto tržišnog udjela na hrvatskom tržištu, a ima ključne sponzorske ugovore kao što su prava na klađenje za sve lige Hrvatskog nogometnog saveza za period od 2022. do 2026. godine.

Prošle godine prihodi firme su iznosili oko 950 miliona kuna (blizu 250 miliona KM). Neto dobit bila je čak 586 miliona kuna (preko 152 miliona KM), što je skok od 27 odsto.

Prema finansijskim izvještajima, Super sport ima oko 1.000 radnika čija je prosječna neto plata lani iznosila oko 6.500 kuna (blizu 1.700 KM), što je za sedam odsto više nego preklani.

Inače, zagrebačku kompaniju Super sport osnovao je hercegovački preduzetnik Danko Ćorić koji je većinski udio u firmi prije tri godine prodao češkom investitoru EMMA Capital.

Ćorić je zadržao manjinski udio i odlučio se posvetiti ulaganjima u turizam.

Ćorić, koji je rođen u Širokom Brijegu jedan je od najbogatijih Hrvata koji ne ostavlja utisak čovjeka koji je toliko bogat.

“Da ga sretneš, mislio bi da postavlja pločice: Izbacivač njemačkih kockarnica, šljaker bez formalnog obrazovanja izgradio je carstvo sa godišnjom dobiti do 500 miliona kuna”, napisao je Jutarnji list.

Ovaj list navodi kako u javnosti ne postoji nijedna fotografija Danka Ćorića. Hercegovački “kralj kladionica”, Širokobriježanin, osnivač SuperSporta, jedan od najbogatijih Hrvata, o svom poslovanju i životu nikada nije govorio javno.

U novinama o njemu nema ni slovca ni slike. Vrlo malo ljudi uopšte zna kako izgleda, a njih još manje može reći da ga zaista dobro poznaje.

“Čovjek je duh”, piše Jutarnji.

Na internetu, pak, teško je naći ijednu aferu, skandal ili optužbu za malverzaciju koja bi se uz njega vezala, jedine vijesti su šture i dosadne crtice u poslovnim rubrikama o kupovini, prodaji ili preuzimanju raznih kompanija kojima je vlasnik.

Tako je bilo kada je 2019. njegova firma PND Strategija, za 153,5 miliona kuna, kupila Hotele Maestral u Dubrovniku, posljednju veliku hotelsku kuću u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu, ili kada je Društvo za upravljanje investicionim fondovima Zodaks Investments u njegovom vlasništvu dobilo odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financsjskih usluga (Hanfa) za osnivanje tri fonda, među kojima su po prvi puta dva hedge fonda.

Hrvatski mediji pisali su ranije kako je uz SuperSport, Ćorić vlasnik još nekoliko kompanija među kojima su Puni broj i Minus5 koje su takođe prodate Britancima, te HOK – osiguranje, Mobilnet, Posejdon nautika.

Ćorić je bio i član uprave Mobilgradnje te suvlasnik kompanije Jahting sport Agana koja upravlja lukom Agana u Marini kraj Trogira.

Oni koji kažu kako ga poznaju tvrde da se radi o čovjeku koji je na poslu 24 sata dnevno i nikada ne odaje svojim ponašanjem da je na čelu jednog velikog poslovnog carstva. Jutarnji list

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)