Home Biznis Bivši i aktuelni ministri u Vladi RS svjedočili na suđenju Aleksandru Džombiću

Bivši i aktuelni ministri u Vladi RS svjedočili na suđenju Aleksandru Džombiću

0

26.10.2022. / 15:09

BANJALUKA – Željko Kovačević bivši ministar energetike i rudarstva u vladi Aleksandra Džombića izjavio je da su sva ministarstva bila uključena u rješavanje problema vezanih za rad “Alumine” i povezanih preduzeća.

Foto: Mondo

Džombića ne hvalim, ali on nije bio čovjek koji je individualno radio, već je zajedno sa drugima tražio rješenja. Na sastanak bi pozvao sve subjekte od predstavnika preduzeća, radnika, ministara i savjetnika i satima smo ostajali kako bi pronašli rješenje za “Aluminu. Ja po tome Džombića poznajem“, istakao je Kovačević koji je bio ministar u periodu od 2010. do 2014. godine.

Bivši ministar je istakao da je “Alumina” imala i ima veliki značaj za zvorničku regiju i šire, te da je bilo veoma bitno posvetiti veliku pažnju u rješavanju problema.

Alumina je imala jako razvijenu sindikalnu organizaciju koja bi svaki put tražila sastanke za rješavanje problema, na “Aluminu” su bili direktno ili indirektno naslonjeni i drugi pravni subjekti, odnosno pet do šest hiljada radnika ukupno je zavisilo od rada ovog preduzeća. Bivši vlasnici iz Litvanije su stalno pritiskali Vladu RS, jer su problemi prevazilazili regiju, a stručnjaci su rekli da bi ukoliko dođe do prestanka proizvodnje jako teško bilo ponovo je pokrenuti. Mi u Vladi RS smo vjerovali da plasiranjem kredita možemo očuvati proizvodnju u ovom preduzeću“,  izjavio je svjedok odbrane Kovačević.

Džombića optužnica Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Prema navodima iz optužnice bivši predsjednik Vlade RS je tokom 2012. godine tada prezaduženoj firmi “Energolinija” iz Zvornika omogućio dobijanje kredita IRB-a RS u iznosu od 19, 4 miliona KM koji nikada nije vraćen.

Nakon što je 10. novembra 2011. godine kreditni odbor IRB Republike Srpske donio odluku kojom se odbija zahtjev za kredit “Energoliniji” d.o.o. Zvornik zbog prezaduženosti i obaveza u iznosu od 35 miliona KM, optuženi je pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića i rekao mu da zahtjev za kredit treba odobriti. Popović je to odbio i podnio je ostavku. Novi zahtjev za odobravanje kredita “Energolinija” je dostavila 18. januara 2012. godine, a optuženi Džombić je zatražio da se on ponovo obradi”,  navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo smatra da je Džombić bio svjestan da “Energolinija” neće moći vraćati kredit.

Nestali milioni maraka

Od ukupnog iznosa kredita od 19, 4 miliona KM, 10, 6 miliona KM upotrebljeno je za investicije, dok je ostatak novca različitim transakcijama izvučen iz BiH, odnosno RS.

O pozitivnim aspektima i uopšte značaju poslovanja Alumine i uvezanih preduzeća danas je pričao i svjedok odbrane Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Poznato mi je odobravanje kredita “Energoliniji”, kao i njegov značaj za funkcionisanje privrednog sistema Birač koje je ujedno najvažnije privredno društvo u zvorničkoj regiji“, istakao je Đokić.

Dodao je kako bi da nije bilo pomenutog kredita, stalo kompletno preduzeće Birač i sa njim sva uvezana preduzeća, među kojima je i Boksit iz Milića.

Na pitanje advokata Zorana Bubića da li je prilikom dodjele kreditnih sredstava IRB-a RS značaj imao finansijski aspekt ili društveni značaj preduzeća, Đokić je odgovorio da je najznačajniji faktor bila društvena važnost preduzeća.

Odgovarajući na pitanja republičkog javnog tužioca Radenka Jankovića, svjedok obrane Petar Đokić je rekao kako mu nije poznato da je u prvi mah bio odbijen zahtjev za kreditiranjem “Enrgolinije” zbog njene prezaduženosti, niti detalji o tome kakav je bio prijedlog Odjeljenja za plasmane IRB-a RS.

Svjedok odbrane Nikica Vranješ i izvršni direktor Sektora za plasmane kredita IRB-a RS izjavio je da konačnu odluku o plasmanu kredita, nakon odluke Velikog kreditnog odbora daje Evropska investiciona banka.

Srpska info

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)