Home Vijesti BiH RUŽNO PAČE EU Savjet Evropske unije ocijenio da ne ispunjavamo političke...

BiH RUŽNO PAČE EU Savjet Evropske unije ocijenio da ne ispunjavamo političke kriterijume za članstvo

0

Jačanje institucija u cilju demokratije, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, reforma javne uprave, kao i poštovanje i zaštita manjina, samo su neke od stvari na kojima BiH mora još mnogo da radi da bi dobila status kandidata EU.
Navodi se ovo, između ostalog, u zaključcima Savjeta EU, koji je odlučio da BiH trenutno ne ispunjava političke kriterijume za članstvo u EU.
Iako su domaći političari tokom cijele godine optimistično pričali o EU putu, popunjavali upitnike, nadali se otvaranju poglavlja i približavanju članstvu, ovo je još samo jedan pokazatelj da je BiH daleko od toga da dobije status kandidata.
U svojim zaključcima, Savjet pozdravlja Mišljenje Komisije i apeluje na izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete identifikovane u Mišljenju, u skladu sa legitimnom težnjom građana BiH da napreduju ka Evropskoj uniji.
Savjet EU dalje dodaje da BiH treba da ulaže kontinuirane napore, posebno u pogledu sprovođenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije.
– Potrebno je ispuniti navedene ključne prioritete, usmjerene na oblast demokratije i funkcionalnosti države, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave – navedeno je u zaključcima.
Što se tiče ekonomskih kriterijuma, BiH je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, s tim da je uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije i postizanje konkurentnosti na zajedničkom tržištu još u ranoj fazi.

Za razliku od još uvijek aktuelnog predsjedavajućeg Saveta ministara BiH, Denisa Zvizdića, koji već mjesecima optimistično govori da je BiH spremna za EU i da je Savjet ministra „uložio velike napore“, novi šamar EU pokazuje da ipak nije tako.
Šoja: BiH može biti noćna mora
Kada je u pitanju put BiH u EU, optimista nije ni iskusni diplomata i nekadašnji ambasador BiH u Francuskoj, Slobodan Šoja. On smatra da BiH ili stagnira ili tone, te da to nije put ka EU već ka provaliji.
Foto: Al Jazeera Balkans/YouTubeSlobodan Šoja
– Evropska unija preživljava nevidljivu erupciju političkog vulkana koji će je dobro uzdrmati. Tako uzdrmanoj, sa već neko vrijeme evidentnom sve manjom željom da se širi na već užareni i vulkanom više puta uzdrmani Balkan, Bosna i Hercegovina može samo predstavljati noćnu moru i ružno pače. Čak i kad bi BiH mogla iznenaditi Evropu sa nekim pozitivnim signalima, pitanje je da li bi i to bilo dovoljno da vratimo krajnje slab entuzijazam Evropske unije za proširenje na BiH – objasnio je Šoja.
Pročitajte još:BiH NA UDARU SANKCIJA Evropska unija priprema NOVI SET KAZNI zbog kršenja ljudskih pravaPRIBE OBJAVIO IZVJEŠTAJ “Pravosuđe u BiH se ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”
Nešković: Imamo vremena
S druge strane, politički analitičar Radomir Nešković smatra da ima šanse da BiH uskoro dobije status kandidata, samo ako oni čiji je to posao budu htjeli.
– Ovo znači da BiH ispunjava jedan dio kriterijuma, ali da ne ispunjava sve. Nije to ništa posebno, ne možemo reći da BiH ne ispunjava ništa, ispunjava većinu, ali ovaj manji dio treba da se dopuni – smatra Nešković.
Dodaje da se Savjet EU sastaje dva puta u godini i da bismo mi do sljedećeg sastanka, koji je negdje u junu, mogli da ispunimo preostale uslove. Na pitanje da li je  do maja moguće ojačati i institucije i sprovesti bolju vladavinu prava Nešković odgovara pozitivno.
– Moguće je, ako budemo htjeli. Imamo mehanizam koordinacije, koji je sjajan ako želimo u EU. U slučaju da smo opredijeljeni za EU put, on je efikasan jer je mnogo ljudi uključeno. Međutim, ako ne želimo, onda je naš mehanizam koordinacije idealan za blokadu – rekao je Nešković, naglašavajući da sve zavisi od toga šta BiH stvarno želi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica kaže da je neshavljivo da se i dalje krije od javnosti sporazum “trojnog sarajevskog pakta Dodik, …
VIŠE

Funkcioneri DNS, koji se ne slažu sa prijedlogom da Draško Aćimović bude ministar u Savetu ministara BiH, sutra će predsjedavajućem Zoranu …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da treba privesti kraju formiranje Savjeta ministara, ističući da se sa ovim …
VIŠE

Član Predsjedništva Partije demokratskog progresa Milanko Mihajilica reagovao je na fotografiju na kojoj se nalaze predsjedavajući Savjeta …
VIŠE

Delegacije HDZ BiH i SDA ni na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigle konkretan dogovor u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH i izmjenama …
VIŠE

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u 15 sati počeo je sastanak delegacija SDA i HDZ koje predvode lider ove dvije stranke Bakir …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)