Home Biznis BiH propušta šansu da zgrne ogromne pare na oružju

BiH propušta šansu da zgrne ogromne pare na oružju

0

21.03.2022. / 16:20

BANJALUKA, SARAJEVO – Potražnja za proizvodima bh. namjenske industrije je povećana, a kompanije iz ove branše svakodnevno bilježe sve veći broj upita, s tim što su njihovi kapaciteti ograničeni, te su popunjeni do daljeg.

FOTO: Pixabay

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz Spoljnotrgovinske komore BiH, a koliku šansu za zaradom na ovaj način propuštamo, dovoljno govore brojke o prošlogodišnjem izvoru.

Naime, prema dostupnim podacima, BiH je tokom prošle godine izvezla eksploziva i srodnih proizvoda ukupne vrijednosti 45.599.080 KM, a oružja i municije za čak 235.121.258 KM, a ove brojke bi, vjerovatno, sada mogle biti znatno veće da naše fabrike mogu odgovoriti svim zahtjevima iz inostranstva.

U firmama koje se bave proizvodnjom naoružanja ističu da je situacija između Rusije i Ukrajine uticala na veliku potražnju kod nas, odnosno da se “sve traži i da je sve moguće prodati”.

Iz Tehničkog remontnog zavoda Bratunac ističu da se najviše traže šljemovi, panciri, oružje, municija, ali i druga sredstva namjenske industrije.

Dobijamo zahtjeve sa svih strana za kompletnu paletu svih naših proizvoda, ali naša kompanija apsolutno ne želi da učestvuje, niti izvozi bilo šta ni u Češku ni u Poljsku, jer jednostavno se podrazumijeva da će to završiti u Ukrajini. Mi se držimo tržišta Afrike i Bliskog istoka, te se trudimo, bez obzira na potražnju, da ostanemo neutralni“, rekao je za “Nezavisne novine” Slavenko Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac, dok su naši brojni pokušaji da dobijemo izjavu i iz neke fabrike u FBiH ostali bezuspješni.

Ekonomisti ističu da je trenutna situacija velika prilika za namjensku industriju jer se širom svijeta zbog osjećaja pojačanog rizika i nesigurnosti povećava tražnja za naoružanjem, municijom i vojnom opremom.

Iako je u fokusu javnosti rat u Ukrajini, veći broj ratova i sukoba manjeg intenziteta se odvija širom svijeta, a i tamo gdje nema nikakvih sukoba pojačava se osjećaj potrebe za ulaganjem u jačanje odbrambenih kapaciteta. Svakako je dobro da bilo koja grana naše privrede, uključujući i namjensku industriju, ostvaruje veću proizvodnju ili izvoz, ali je u ovoj oblasti teško u kratkom roku povećati kapacitete“, rekao je za “Nezavisne novine” ekonomista Igor Gavran.

Prema njegovim riječima, ovaj trend veće potražnje će, izvjesno je, trajati duže vremena.

Mislim da je opravdano i dugoročno ulaganje u povećanje i modernizaciju kapaciteta jer prilika za plasman ovih proizvoda neće nedostajati ni u narednom periodu. Iako neke prilike propuštamo danas, ako razmišljamo dugoročno, iskoristićemo druge prilike u budućnosti“, naglasio je Gavran.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da je  činjenica da su kapaciteti kojima bh. kompanije raspolažu ograničeni i popunjeni do daljeg.

Eventualno proširenje kapaciteta bi podrazumijevalo dodatne investicije koje nisu ni započete. Kao i kod ostalih proizvoda, i u namjenskoj industriji aktuelan je rast cijena“, naglasili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH za “Nezavisne novine”.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)