Home Biznis BiH nema edukovanog kadra za privlačenje stranih investicija

BiH nema edukovanog kadra za privlačenje stranih investicija

7

17.01.2022. / 16:32

SARAJEVO – Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) priznala je da nema vidljivog pomaka kada je u pitanju otklanjanje rizika po strane investicije u BiH, a posebno naglašavaju nedostatak edukovanog kadra za izradu projekata koji bi privukli strane investitore.

Foto: Pixabay

Kako ističu, u Izvještaju o radu za prošlu godinu, neophodan preduslov za povećanje priliva stranih investicija jeste unapređenje sistema koordinacije nadležnih institucija, kako u definisanju strateških ciljeva i prioriteta, tako i u realizaciji projekata od interesa.

„Bitan preduslov, takođe, je i makro-ekonomska stabilnost, predvidivo i podsticajno poslovno okruženje, koje uključuje veći stepen pravne sigurnosti, te jasna strateška usmjerenost prema stranim investitorima“, istaknuto je u Izvještaju. 

Oni u ovom dokumentu naglašavaju i nedostatak kvalitetnih investicionih projektnih ideja i konkretnih projekata, te slabu edukovanost u državi za njihovu izradu, kao i u mnogo slučajeva neriješena imovinsko-pravna i druga pitanja, ali i nedostatak finansijskih podsticaja koje nude susjedne zemlje. 

„Sve navedeno, ali i nestailno političko okruženje, otežavajuća su okolnost u procesu motivisanja investitora za investiranje u BiH.  Takođe, jedan od važnijih rizika jeste i dalje odugovlačenje u aktivnostima finalizacije izrade i usvajanja Okvirne Strategije privlačenja i unapređenja stranih investicija u BiH“, upozoravaju u Izvještaju.

Kako je u intervjuu za CAPITAL nedavno izjavio ekonomski analitičar Admir Čavalić politička situacija na investitore utiče na dva načina i to direktno i indirektno.

„Prvi je indirektni u smislu da kreiranje političkih konflikata i tenzija narušava imidž BiH kao zemlje za investicije što znači da se indirektno tjeraju investitori i smanjuju se naši investicioni kapaciteti, naglašavaju se politički, pravni i ekonomski rizici unutar BiH što nije dobro i to se indirektno reflektuje na direktne strane investicije. Direktni uticaji političke situacije se odnose na konkretne blokade. Imate, na primjer, blokadu državnog nivoa što dovodi do toga da nismo funkcionalni kako budžetski, tako i generalno“, kazao je Čavalić tada za CAPITAL.

CAPITAL je takođe početkom prošle godine objavio da se FIPA pohvalila sa 13 objava na fejsbuku za godinu dana u 2020. godini. Ove godine FIPA nije u Izvještaju iznijela tačan broj objava na ovoj društvenoj mreži. 

U FIPA-i su planirali da na raspolaganju u ovoj godini imaju budžet od oko 1,5 miliona maraka. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)