Home Biznis BiH može ostati bez dozvole za izvoz pilećeg mesa

BiH može ostati bez dozvole za izvoz pilećeg mesa

0

23.01.2021. / 15:07

SARAJEVO – Koordinacioni odbor peradara-živinara BiH nakon održanog sastanka u Sarajevu ponovno je upozorio da bi proizvođači ovih proizvoda iz BiH od 31. marta mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u Evropsku uniju (EU).

Foto: nezavisne novine

Odbor je konstatovao da institucije vlasti u BiH još nisu pronašle način da ispune svoje obveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu postignutog sa EU Odjeljenjem za hranu i veterinarstvo (EU FVO) u prvoj polovini 2019. godine.

Ključna obaveza se odnosi na redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kao što su Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu i izvještavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtjev BiH Odjeljenja za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžio rok za dobijanje rezultata testiranja. 31. mart 2021. je postavljen kao krajnji rok za primanje rezultata testiranja.

Nakon prvog javnog upozorenja Koordinacionog odbora na ovaj problem izdatog 24. decembra 2020., Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je Komisiju koja bi trebala naći rješenje za ovu situaciju.

Iako je komisija održala nekoliko sastanaka, adekvatno rješenje nije nađeno, te se očekuje da se na narednom sastanku Komisije dogovori konačno sistemsko rješenje. Sastanak će biti održan u ponedjeljak, 25. januara 2021. uz prisustvo ministra Staše Košarca.

Ako se sistemsko rješenje ne usvoji u ponedjeljak, zbog vremenskog ograničenja i zadatog roka za dostavljenje izvještaja EU, odobreni bh. izvoznici pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, kao i jaja za industrijsku preradu uključujući Agreks, Madi, Argetu, Brovis, Ovako i Perutninu Ptuj više neće moći izvoziti u EU.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom. Anadolija

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of