Home Vijesti BiH IZMEĐU DVIJE VATRE Takmiče li se Amerika i Rusija preko naših...

BiH IZMEĐU DVIJE VATRE Takmiče li se Amerika i Rusija preko naših leđa

0

Bosna i Hercegovina mora da riješi pitanje NATO puta onako kako je u intersu njenih naroda, bez da se zamjeri velikim silama ili da se priklanja proruskoj ili proameričkoj politici, smatraju stručnjaci.
Dok se političari sa jedne strane prepucavaju, a sa druge uslovljavaju slanjem ANP i NATO putem BiH, pojedini analitičari i poznavaoci prilika smatraju da je BiH ovako destabilizovana idealna za treniranje velikih sila.
Pedsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je nedavno da su “svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrečnosti vrlo opasni”.
S druge strane,  specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palemr poručio da je „za trajnu stabilnost zemalja u regionu potrebno je da sve zemlje, koje to još uvijek nisu, postanu članice NATO i Evropske unije“.
Takmičenje dvije sile

– Ove dvije sile, Amerika i Rusija se zaista takmiče, možda pomalo i iracionalno, preko naših leđa. Ja ne vjerujem da je interes BiH da ostane izvan NATO, ali nije ni interes da se zbog toga suprostavi, odnosno sukobi, odnosno dovodi u neki neobičan odnos sa Rusijom – rekao je za N1 je politikolog Džemal Sokolović.
Šta BiH može da uradi, a da se ne zamjeri nijednoj velikoj sili pitali smo političkog analitičara i profesora na Fakultetu političkij nauka u Banjaluci, Željka Budimira. On smatra da treba da gledamo svoje interese.
Foto: screenshot ATV/RAS SrbijaŽeljko Budimir
– Možemo da budemo odgovorini i da vodimo politiku koja je u interesu Republike Srpske. Ne treba da vodimo politiku koja je proruska ni proamerička. Vrijeme je da shvatimo da postoje lični, odnosno nacionalnij interesi sa kojima se mi rukovodimo. I onda smo uz onu stranu koja više stoji uz naše interese – smatra Budimir.
Šta je interes BiH?
Dodaje da je jasno da SDA u uvom trenutku podržavaju jedan put nevodeći računa šta je interes Srpskog naroda, a šta je interes Bosne i Hercegovine.
– Da iko misli dobro Bosni i Hercegovini, onda bi ova zemlja bili  demilitarizovana poslije rata, jer je ona bukvalno jedna postkonfliktna zona u kome nijedno veliko ni kulturno, ni političko, ni ekonomsko pitanje nije rešeno – objašnjava on, dodajući da Vašington želi dobro BiH on bi pomogao ekonomski oporavak zemlje i demilitarizaciju zemlje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je večeras da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih …
VIŠE

Povodom imenovanja na mjesto izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu …
VIŠE

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas su na sjednici u Sarajevu obavili razgovore sa kandidatima koji ispunjavaju uslove …
VIŠE

Nepoštovanje izborne volje glasača i blokadu formiranja vlasti, Bakir Izetbegović i Dragan Čović vježbaju već deset godina, od Mostara, preko …
VIŠE

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se …
VIŠE

Partija demokratskog progresa saopštila je danas da bi bilo dobro da SNSD omogući nekome ko će činjenicama potkrijepiti njihove tvrdnje o …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)