Home Vijesti “BiH ĆE BITI PRIKLJUČENA NA GASOVOD” Sastanak Dodika i predsjednika Azerbejdžana

“BiH ĆE BITI PRIKLJUČENA NA GASOVOD” Sastanak Dodika i predsjednika Azerbejdžana

0

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev primio je danas srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u centralnoj rezidenciji u Bakuu gdje su razgovarali o proširenju saradnje i jačanju zajedničkih odnosa.
Alijev je naglasio da doživljava Dodika kao pravog prijatelja i ukazao na potrebu jačanja zajedničkih odnosa.
– Azerbejdžan nastavlja izgradnju Transjadranskog i Jadranskojonskog gasovoda prema Evropi koji će do proljeća stići do Italije i dalje preko BiH u skladu sa potpisanim sporazumima i memorandumima između zemalja regiona, među kojima je i BiH koja će biti priključena na gasovod – istakao je Alijev.
On je naglasio da Azerbejdžan ima veoma dobre odnose sa Srbijim, Crnom Gorom i Hrvatskom, te da i na BiH gledaju kao na pouzdanog i jakog partnera.
– Moramo naći načine da povećamo međusobnu trgovinsku razmjenu – rekao je predsjednik Azerbejdžana, dodavši da je njegova zemlja zainteresovana za infrastrukturne projekte.
Alijev je pozvao Dodika da dođe na Globalni forum, koji će biti održan 3. marta u Azerbejdžanu, i da do tada pripreme sporazume o saradnji.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Alijevu na humanitarnim projektima Azerbejdžana u Banjaluci, naglasivši da treba jačati partnerstvo na svim poljima.
– Vi ste naši prijatelji i treba da realizujemo zajedničke projekte koji će biti u obostranom interesu. Nadam se da ćemo ojačati i proširiti našu saradnju. Sa svoje strane, učiniću sve da prepoznamo oblasti saradnje gdje to možemo da učinimo s obzirom na potencijale kojima raspolažemo – rekao je Dodik.

#Baku Предсједник #Dodik управо се састао са предсједником #Azerbaijan @presidentaz. pic.twitter.com/t9kcZcZPuB
— СНСД – Милорад Додик (@SNSDDodik) October 26, 2019

On je naglasio da treba zajedno prezicirati projekte i realizovati poslovne aranžmane.
Dodik je ocijenio da će predsjedavanje Azerbejdžana dati dodatnu energiju Pokretu nesvrstanih, a sagovornici su se saglasili da je potrebno više pravde i solidarnosti u svijetu.
Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je predsjednika Azerbejdžana da posjeti BiH.
Dodik boravi u Azerbejdžanu gdje učestvuje na 18. Samitu Pokreta nesvrstanih u Bakuu.
Na marginama ovog skupa Dodik je juče imao niz bilateralnih susreta, među kojima su i susreti sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kube Migelom Dijazom Kanelom, predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem, potpredsjednikom Indije Venkejahom Najdu, turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, šefom diplomatije Egipta Samehom Šukrijem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi hrabru, izbalansiranu i srpsku politiku, i za sve poteze koje povuče kao vrhovni komandant Vojske Srbije, …
VIŠE

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti kazao je da Crnogorci na Kosovu treba da budu dio važnog mosta …
VIŠE

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti propisano je uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, te …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će neformiranje vlasti na nivou BiH ojačati svijest građana da Srpska može sama. …
VIŠE

“Prvo pravilo kod nas je prekršiti sva pravila.” Esad Bajtal, …
VIŠE

Putarina u Republici Srpskoj najskuplja u Evropi; godišnja karta do 4.000 KM. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)