Home Ostalo Besplatna promjena pola u Crnoj Gori: Džaba od đetića do đevojke!

Besplatna promjena pola u Crnoj Gori: Džaba od đetića do đevojke!

0

Operacije promjene pola za crnogorske osiguranike ubuduće će biti potpuno besplatne, predviđeno je novim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će sutra biti na javnoj raspravi.

Naime, umjesto dosadašnjih 80 odsto, Fond zdravstva će, ne samo u praksi, već i prema zakonu, morati da pokriva sve troškove koje su transrodnim osobama neophodne za promjenu pola. Prema podacima koje su dostavili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, od kada je prije šest godina država počela da finansijski podržava ovakve medicinske zahvate, na promjenu pola upućene su dvije osobe.

– U toku 2018. godine jedan je osiguranik po uputi Fonda upućen na liječenje odnosno promjenu pola u bolnicu “St. Medika” u Beogradu. Troškovi ovog liječenja iznosili su 11 700 evra – kazali su iz Fonda.

Kako su naveli, to je bio drugi slučaj promjene pola muške osobe iz Crne Gore, nakon što je prije četiri godine Fond za zdravstveno osiguranje prvi put odobrio upućivanje na intervenciju promjene pola u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu u Beogradu, a koja je tada koštala 10 500 evra.

Iz Fonda su kazali i da od početka godine nije bilo zahtjeva za upućivanje na takve intervencije.

U NVO “LGBT Forum – Progres” smatraju da je izuzetno pohvalna činjenica da država planira, kroz predviđene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, da obezbijedi 100 odsto troškova procesa promjene pola za transrodne osobe.

U izdatke, koji su do sada bili na teretu transrodnih osoba koje su započele proces promjene pola, kako navode, spadaju troškovi hormonske terapije koja se uzima na svakih nekoliko sedmica, zatim operacije maskulinizacije ili feminizacije, koje ne pokriva Fond, kao i troškovi dopunskih medicinskih procedura i kontrola koji nastaju tokom i nakon samog procesa promjene pola.

– Fond za zdravstvo pokriva troškove genitalne rekonstrukcije, sterilizacije i uklanjanja grudi (kod transmuškaraca). Svi drugi zahvati i procedure, koji su primarno estetske prirode, kao i troškovi hormonske terapije, padaju na teret samih transrodnih osoba – navode iz NVO.

Šta kažu građani Crne Gore?

Što se tiče samih građana, mišljenja o promjeni pola o trošku države su podijeljena

Jovana Popović (31), pravnik

– Svjesna sam da tim osobama nije lako, da im je potrebna podrška. Isto tako mislim da ima prioritetnih stvari na koje bi trebalo trošiti novac. Ima mnogo bolesne djece i mnogo bolesnih koji nisu u mogućnosti da sebi obezbijede liječenje, a pritom nisu oslobođeni mnogih troškova.

Slobodan Đurović (29), projektni asistent

– Ukoliko mišljenje stručnjaka ukazuje na potrebu da se osoba podvrgne nekom tretmanu kako bi ta osoba u fizičkom i psihičkom smislu normalno funkcionisala, onda smatram da bi država trebalo da pokrije sve troškove tretmana. Trebalo bi više ulagati u zdravstvo kako bi se pomoglo svim građanima.

Svetlana Dulović (36), ekonomista

– Smatram da je ovaj vid podrške opravdan, jer u najvećem broju slučajeva osobama koje mijenjaju pol 80 odsto troškova ne znači mnogo. Najčešće su to osobe koje nemaju podršku porodice. Vrlo često su bez ikakve podrške, pa je samim tim podrška države, posebno zdravstva, veoma važna.

Sanja Jovanović (22), student

– Nemam ništa protiv toga da država pomaže svima kojima je pomoć zaista potrebna. Ipak, građani su često primorani da privatno plaćaju za razne nalaze i pretrage, jer u bolnici nemaju materijala, pa mislim da trenutno ima važnijih stvari u zdravstvu u koje bi trebalo ulagati prije nego u promjenu pola.

Novosti

avatar
  Pretplati se  
Notify of