Home Biznis Banjalučki prevoznici mjesecima čekaju na isplatu obećanih subvencija

Banjalučki prevoznici mjesecima čekaju na isplatu obećanih subvencija

0

04.07.2023. / 15:49

BANJALUKA – Grad Banjaluka ove godine planira izdvojiti još 2,4 miliona KM za subvencionisanje javnog prevoza, ali realizacija ovog plana kaska, jer pojedini prevoznici tvrde da već mjesecima nisu dobili obećani novac.

FOTO: Capital

Vlast u Banjaluci se obavezala da će prevoznicima plaćati subvencije za mjesečne karte za određene kategorije stanovništva. Grad je na sebe preuzeo teret poskupljenja cijena karata koje je odobreno lani, a osim toga novac se izdvaja i za nerentabilne seoske autobuske linije.

Taj novac se trošio neplanski, samo kako autobusi ne bi stali, odnosno bez uvida u postojeće stanje u kojem se nalazi sistem javnog prevoza putnika u gradu. Zadnje informacije pokazuju da osim toga postoje problemi i kod isplate.

Mijić: Kasne isplate subvencija za prevoznike

Direktor preduzeća „Autoprevoz GS“ Dejan Mijić kaže da ulaze u peti mjesec bez isplata iz gradske kase.

„Grad je na sebe preuzeo obavezu da će snositi dio troškova i na osnovu toga smo obavili uslugu i ispostavili fakture. Od marta nije ništa plaćeno, a evo završava se prodaja karata za juli“, kazao je Mijić ali nije želio da precizira o kojoj cifri je riječ.

Dodao je da je od nadležnih iz Grada dobio informaciju da isplate nema zato što „ima problema oko nekih odluka koje nisu donesene“.

„Kažu da imaju novac da isplate fakturisane iznose istog momenta, ali da to ne mogu uraditi, jer nema te neke famozne odluke. To je za mene glupost jer ako imate budžet u kojem je predviđena ta stavka i odluku o izvršenju budžeta koje se odobrila Skupštine grada onda može da se realizuje isplata. Čak i da je ta odluka preduslov za isplatu to je onda tehničko pitanje i uopšte ne shvatam situaciju da se neko oko toga prepucava“, kazao je Mijić.

Odluka koju Mijić spominje je prijedlog odluke o subvencijama u javnom prevozu koja je upućena u skupštinsku proceduru, ali za sada nije jasno kada će ona doći pred odbornike zbog novih političkih razmirica – na relaciji gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i većine u Skupštini grada Banjaluka, koju predvodi SNSD.

Kresojević: Čeka se odluka o subvencijama

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević kaže da je lani usvojena odluka koja definiše da se za subvencije za javni prevoz izdvaja 1,2 miliona KM.

Objašnjava da se prošlogodišnja odluka odnosila samo na pola godine zbog čega sada mogu da isplate subvencije do tog iznosa iako im treba duplo više. Kaže da Skupština grada mora usvojiti novu odluku o subvencijama kojom se taj iznos povećava na 2,4 miliona.

„Nama za ovu godinu treba 2,4 miliona KM. Taj iznos je sada veći zbog toga što je prošle godine subvencija isplaćena samo za šest mjeseci. Na osnovu prethodne odluke iznos sa subvencije je limitiran na 1,2 miliona KM i mi nemamo osnova da subvencije isplaćujemo preko te cifre“, rekao je Kresojević ali nije znao reći koliko je do sada isplaćeno.

On pak tvrdi da se Grad za sada uspio uklopiti u taj limitiran iznos, ali da uskoro „neće imati osnov po kome će moći isplaćivati subvencije“.

„Ako se uskoro ovo pitanje ne nađe na redovnom zasjedanju Skupštine grada mi nećemo imati osnov po kojem možemo isplaćivati prevoznike“, naveo je Kresojević.

Studija o javnom prevozu gotova polovinom septembru?

Da je novac neplanski trošen pokazuju prethodni postupci lokalne vlasti.  Kako je CAPITAL ranije pisao Grad Banjaluka je za održavanje javnog autobuskog prevoza u posljednjih nekoliko godina potrošio oko 3,4 miliona, ali bez plana koji bi doveo do toga da se podigne kvalitet javnog prevoza i time poveća broj korisnika. Ako se uzme u obzir gore navedeni iznos ta cifra će se popeti na 5,8 miliona KM.

Plan je trebao biti sadržan u Studiji javnog prevoza, koju je Grad trebao pripremiti pola godine od potpisivanja ugovora sa prevoznicima. Ugovor je potpisan u novembru 2020. godine i ta obaveza nije ispunjena.

Tek je u maju ove godine, skoro tri godine od isteka tog roka, počela je izrada Studije i prema dostupnim informacijama ona bi trebala biti završena polovinom septembra. Plan je da se do kraja godine uputi na odobrenje Skupštini grada Banjaluka, kako bi implementacija krenula iduće godine. Realizacija i tog plana će isto u velikoj mjeri zavisti od političke situacije na lokalnom nivou u Banjaluci.

CAPITAL: V. Popović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)