Home Biznis Banjalučki advokat dobio pola godine robije pa se prekrstio

Banjalučki advokat dobio pola godine robije pa se prekrstio

0

06.03.2023. / 14:59

BANJALUKA – Banjalučki advokat Stojan Vukajlović osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pola godine zatvora i 5.000 maraka novčane kazne zbog dogovora u vezi s kupovinom nekretnina zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banjaluka Nebojšom Pejovićem.

FOTO: BLink

Presudu mu je izrekao sudija Branimir Jukić, a kada je čuo da je kriv, Vukajlović se u sudnici prekrstio.

Vukajlović je optužen da je sudiji Pejoviću pomogao u izvršenju krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca sa kojim je dogovorio da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač u izvršnom postupku nad nepokretnostima na zahtjev grada Banjaluka, a protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke.

Taj postupak je pokrenut radi naplate duga od Šmitrana, potraživanja 539.410 KM.

Radilo se o šest nekretnina od 566.800 KM odnosno četiri stana, vikendici kao i poslovnom prostoru sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

U optužnici stoji da je dogovoreno da se advokat Vukajlović prijavi kao jedini ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu.

Sudija Pejović, ponudio je na prodaju sve nekretnine zajedno za 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje a onemogućeno je da učestvuju ostali ponuđači.

Pejović je u dogovoru sa Vukajlovićem 31. decembra 2019. godine donio rješenje i zaključak kojim se pomenute nekretnine prodaju advokatu za 283.400 KM.

Pejović je osuđen na godinu zatvora i novčano je kažnjen sa 40.000 KM.

Vukajlovićev branilac Vlado Adamović rekao je  da je teško bilo očekivati da u prvom stepenu ovaj predmet bude raščišćen.

Ovo je kompromisna presuda u nadi da će drugostepeni sud riješiti. Stojan je kolateralna šteta u odnosu sudije i ko zna koga“, kazao je Adamović.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)