Home Crna hronika Banjalučanima dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog šverca drogom

Banjalučanima dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog šverca drogom

0


Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke ponovo su osuđeni u Okružnom sudu u Banjaluci na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posedovanja i šverca droge, s tim da su prema sadašnjoj presudi ta djela počinili odvojeno.

Sumonja je osuđen na dvije godine zbog posedovanja i prodaje oko 20 grama marihuane Branku Ritanu, dok je Tomašević je dobio osam mjeseci zatvora.

Tomaševiću se stavlja na teret da je od početka godine do septembra 2018. nabavio oko 25 grama marihuane radi prodaje, koju je kako se navodi u presudi dobrovoljno predao policiji.

Tvrdio je da je dio te droge za njegovu ličnu u potrebu, ali sud smatra da je sve nameravao da proda.

Sud je ovom prilikom izmijenio i pravnu kvalifikacije i činjenično dio optužnice pa ovaj put Sumonja i Tomašević nisu osuđeni za nabavku većih količina marihuane, spid i ekstazija koji su držali u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci.

U obrazloženju ove presude je navedeno da Sud smatra da su dokazi za te optužbe pribavljeni nezakonito jer je sudija Osnovnog suda u Banjaluci izdao nezakonit naredbu za pretres kuće u pomenutoj ulici i vozila koja su koristili optuženi, pa su “neupotrebljivi”.

Osim toga, nezakonitim su proglašeni i dokazi pribavljeni pretresom i stanova i vozila.

Marko Mikeš, Sumonjin advokat kazao je da njegov branjenik kod ovakvog stanja stvari trebao biti oslobođen.

“Osuđen je samo na osnovu izjave svjedoka koji je više puta osuđivan”, rekao je Mikeš nakon izricanja presude.

Na presudu je zalbu najavio i tužilac Goran Rakić jer smatra da u ovom slučaju nema nezakonitih dokaza.

Njima je presudu izrekao sudija Branimir Jukić koji je presedavo Vijećem koje je u prvostepenom postupku takođe bilo osudilo Sumonju na dvije godine, a Tomaševića na osam mjeseci zatvora.

Podsjećamo da im je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio predmet na novo suđenje.

Tom presudom bili su osuđeni da su švercovali narkotike od januara do 9. novembra 2018. godine na području Banjaluke.

U njoj je bilo navedeno da su od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali je u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi prodaje. Tokom istrage se pominjao da su oni nakon što ih je policija otkrila, pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove.

Kada su policajci došli pred vikendicu u kojoj su bili i pozvali ih da izadu zacula se galama „popadacemo“, „ne gine nam zatvor“, „bacaj prah u sudoper i puštaj vodu“. Oni su u javnosti poznati po tvoru koji je pao na policajce u momentu dok su uhvaćeni u vikendici, pa se sumnjalo da bu bacili tvora na policajce, ali je kasnije utvrđeno da je tvor zapravo sam skočio.

Dvojac je inače bio uhapšeni u akciji “Target” početkom novembra 2018. godine kada je pronađeno oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida, te 131 gram ekstazija.

U pretresu vikendice tada pronađena je i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju droge.

nezavisne.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of