Home Ostalo Banjalučani najviše vjeruju PDP-u, pogledajte istraživanje rejtinga političkih partija u Banjaluci

Banjalučani najviše vjeruju PDP-u, pogledajte istraživanje rejtinga političkih partija u Banjaluci

0

AUTOR:  Istraživanje radila jedna od dvije najrespektabilnije agencije za istraživanje javnog mnjenja iz Banje Luke

 METOD

Uzorak ispitanika

Ukupan uzorak ispitanika je obuhvatio 380 ispitanika. Samo ispitivanje je vršeno kao blic istraživanje na temu povjerenja koje političke partije trenurno uživaju u u Banjaluci. Odabrana su tri konkretna pokazatelja na osnovu kojih su građani imali priliku da iznesu stavove i mišljenja.

 Instrumenti

U istraživanju je prmijenjen kratki upitnik, a pitanja na osnovu kojih su dobijeni odgovori na osnovu kojih je procijenjivan stav ispitanika su:

  • Da li biste u nedjelju izašli na izbore i glasali?
  • Da li biste ponovo glasali za osobu za koju ste glasali na oktobarskim izborima?
  • Za koju od registrovanih političkih opcija biste glasali?

Uz prva dva pitanja su ponuđena tri stepena odgovora kojima je moguće izraziti različi stepen slagana sa ispitivanim tvrdnjama (da, ne i nemam stav o tome). U trećem pitanju su građani odgovarali na način da odaberu političku partiju, ili da nemaju stav o tome. Prvo pitanje je bilo eliminatorno te su na druga dva pitanja su odgovarali ispitanici koji su na prvo pitanje odgovorili pozitvno. Cjelokupno ispitivanje je obavljeno na dobrovoljnom učešću ispitanika i vodeći računa njihovoj anonimnosti.

Statistička obrada

Podacu su analizirani uz pomoć jednostavne frekvencijske analize. Jednostavnim prebrojavanjem odgovora ispitanika na postavljena pitanja je izvršena i njihova kategorizacija u odnosu na ispitivane pojave.

REZULTATI

Prvo pitanje u anketi je – Da li biste u narednu nedjelju izašli na izbore i glasali?

Više od polovine ispitanika bi iskoristilo mogućnost izlaska na izbore, odnosno njih 57% . Ipak, jedna trećina ne dijeli mišljenje većine te smatra suprotno, odnosno 32%, dok čak 21% ispitanika nema stav o tome.

Drugo pitanje u anketi je – Da li biste ponovo glasali za osobu za koju ste glasali na oktobarskim izborima?

Manje od polovine ispitanika odgovorilo je pozitivno, odnosno 48% njih se izjasnilo odgovorom “da”. Trećina ispitanika, odnosno 34% ispitanika nema stav o tome, dok je njih 18% izričitih u stavu da trenutno “ne bi” glasalo za osobu kojoj su dali povjerenje na oktobarskim izborima.

Treće pitanje u anketi je – Za koju od registrovanih političkih opcija biste glasali?

Rezultati su sljedeći: SNSD 24,8%, PDP 25,4%, DNS 5,07%, Partija Nedeljka Čubrilovića (DEMOS) 1,4%, SDS 8,1%, SP 6.8%, Ujedinjena Srpska 2,8% i NDP 1,7%. Stav o ovome pitanju nema 23,93% ispitanika.

 Srpskatoday.info

avatar
  Pretplati se  
Notify of