Home Biznis Azijske berze: Investitori uzdržani pred praznike

Azijske berze: Investitori uzdržani pred praznike

0

24.12.2019. / 11:42

HONG KONG — Na azijskim berzama se trguje uzdržano jer ulagači nisu voljni da dodatno rizikuju uoči božićnih praznika, nakon snažnog rasta cijena akcija posljednjih nedjelja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromjenjen u odnosu juče, dok je od početka mjeseca u plusu više od 5 odsto, pa se kreće oko najvišeg nivoa u 18 mjeseci.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros stagnira, kao i indeks u Australiji. U Singapuru i Južnoj Koreji indeksi su blago pali, a u Šangaju porasli.

Nakon što su nedjeljama snažno rasle, zahvaljujući dogovoru SAD i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, posljednjih dana cijene akcija na azijskim berzama stagniraju, iako na Vol Stritu berzanski indeksi iz dana u dan dosežu nove rekordne nivoe.

Juče je S&P 500 dosegao rekordne nivoe treći trgovinski dan zaredom, a Nasdaq indeks deveti dan. To se pripisuje optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta te dvije najveće svjetske privrede.

Tokom vikenda Tramp je poručio da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD i Kine. Iako je već ranije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, Trampove izjave dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of