Home Biznis Austrija: Šteta po privredu 2,59 milijardi evra nedjeljno

Austrija: Šteta po privredu 2,59 milijardi evra nedjeljno

0

05.04.2020. / 13:15

Beč – Šteta po austrijsku privredu, usljed restriktivnih mjera za sprečavanje širenja korona virusa, iznosi 2,59 milijardi evra nedeljno.

To su proračunali eksperti Društva za primjenjeneno privredno istraživanje (GAW).

Taj veliki ekonomski gubitak treba, što je pre iz medicinskog ugla moguće, okončati, istakli su Fridrih Šnajder i Štefan Hajgner.

“Naši proračuni pokazaju da aktuelna situacija posebno pogađa tercijarni sektor, to jest trgovinu, gastronomiju i hoteljerstvo, jer samo ovaj sektor ima nedjeljni gubitak u visini od 1,92 milijardi evra”, naglasio je Šnajder.

Sekundarni sektor, kao što su građevinarstvo ili proizvodnja, pogođen je, prema proračunu GAW, sa nedeljnim gubitkom u visini od 672 miliona evra.

Naučnici tvrde da je njihov proračun konzervativan, i da je privredi važan svaki dan do normalizacije.

Svaki dan, kako dodaju, košta Austrija srednji trocifreni milionski iznos.

“Nakon hrabrog uvođenja restriktivnih mera sada je potrebna hrabrost u blagovremenom vraćanju “, navode eksperti.

Ističu da je važno, da bi se “zamrznuta privreda ponovo odmrzla”, da se predstavi jasan vremenski okvir i time obezbjedi planiranje.

“Privredi je potrebno vrijeme kako bi ponovo pokrenula proizvodnju”, ukazuje Šnajder.

Oni navode da je finansijska kriza 2008.bila kriza povjerenja koja je vodila do “šoka u potražnji “, a sada postoji ne samo ” šok u potražnji, već i ponudi “.

Na jednoj strani građani zabrinuti za svoja radna mjesta više štede, a na drugoj strani nije moguća socijalna potrošnja kao što je posjeta restoranima ili pozorištima. Beta

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of