Home Vijesti Arogantno Sarajevo bi sad da uči Ruse i Kineze šta da rade

Arogantno Sarajevo bi sad da uči Ruse i Kineze šta da rade

0

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je protestna nota Sarajeva upućena ambasadama Srbije, Rusije i Kine u BiH zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske u Sarajevu čista arogancija, te poručio da je 9. januar praznik Srba gdje god da žive.
“Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao jednu dobru rečenicu tokom svog govora na proslavi. Rekao je , obraćajući se Sarajevu: `Ja ne razumem, zašto su vam stranci toliko draži od nas koji živimo sa vama`”, istakao je Vulin.
On je, povodom protestne note koju je uputila ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković naglasio da bi iz Sarajeva sad da uče i Ruse i Kineza šta da rade.
“Zamislite Srbe koji šalju protestnu notu Amerikancima ili Britancima zato što su došli na dan obeležavanja u Sarajevu, za koji mi inače ne mislimo da je neka velika radost, ali njihovo je pravo. Zamislite to, ali je to njima potpuno legitimna stvar”, rekao je Vulin za televiziju “Pink”.
Vulin je naglasio da je Republika Srpska nastala kao posljedica težnje srpskog naroda da im se ponovo u 20. vijeku ne desi genocid i dodao da je Srpska odraz volje milion Srba koji žive sa druge strane Drine.
On je ukazao da je od prvog dana kada je nastala počelo negiranje Srpske i da 30 godina traju zahtjevi da ona bude ukinuta, ali da se to neće desiti jer svaki Srbin koji tamo živi zna njenu vrijednost i zna kako žive Srbi koji nemaju svoju državu i koliko su obespravljeni.
Vulin je naglasio da se u Sarajevu stalno deklarišu za nekakvu građansku BiH, dok istovremeno u Predsjedništvu BiH sjedi Šefik DŽaferović koji kaže da su Srbi nacisti, i to je “svima u redu”.
On je dodao da među tih milion Srba, koji su pretekli od zločina nacista nema kuće koja ne može da ispriča neku jasenovačku, prebilovačku ili neku priču o pokolju.
“A nema niko da ustane i kaže: `Dosta DŽaferoviću`, rekao je Vulin.
On je poručio da je 9. januar, kada je nastala Republika Srpska praznik svih Srba, a da su Srbi ponosni na slobodu koju su izborili i rekao da će možda neki sud nekad odrediti da ni Vidovdan nije 28. juna.
“Srpska je nastala 9. januara i to je činjenica. Šta ako Ustavni sud BiH donese odluku da ni Božić nije 7. januara”, upitao je Vulin.
On je rekao da političku krizu u BiH nisu isprovocirali Srbi ni Srpska već je do nje doveo “Inckov zakon” jer je zaprijetio milionu Srba da će ići u zatvor ako kaže šta misle.
“Nametnuo ga je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko koji se ponaša kao nemački komandant u Drugom svetskom ratu. Mi znamo šta znači 100 za jednog, a on je rekao: `Milion za jednog`. Milion Srba će ići u zatvor jer je Incko odlazeći ostavio jedan `paklen poklon` koji nikom u BiH nije doneo ništa dobro”, rekao je Vulin.
U osvrtu na sankcije uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Vulin je rekao da je je time poslata poruka da ne žele da čuju Srbe koje on predstavlja.
“Kada Dodiku uvedeš sankcije, onda milion Srba nema ko da čuje. Šta su sankcije igde donele – ništa. Šta su značile sankcije Putinu? Ako hoćete stabilnost u BiH morate da razgovarate sa milion Srba”, zaključio je Vulin.
Adblock test (Why?)