Home Biznis Američke sankcije ‘Sjevernom toku 2’ su napad na EU

Američke sankcije ‘Sjevernom toku 2’ su napad na EU

0

BERLIN, Moguće američke sankcije “Sjevernom toku 2” usmjerene su protiv suvereniteta Evropske unije (EU).

To je saopštila pres-služba Istočnog odbora njemačke ekonomije i dodala da sankcije dovode u pitanje postizanje sporazuma nakon “normandijskog samita” u Parizu.

“Ako te sankcije budu uvedene, to će biti direktan napad na suverenitet EU i fatalan signal za dogovor u Parizu”, istakao je predsjednik Istočnog odbora Oliver Hermes, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da bi mjere američke strane mogle da ugroze i “aktuelni proces smanjenja napetosti između Ukrajine i Rusije, postanu više od neprijateljskog akta i nanesu ozbiljnu štetu transatlantskim odnosima”.

Hermes je istovremeno istakao da je EU dala sve dozvole za pokretanje gasovoda i usvojila odgovarajuće regulative za rad.

U decembru je objavljeno da Vašington namjerava da uvede sankcije evropskim kompanijama koje su uključene u realizaciju projekta “Sjeverni tok 2”.

Američki senator Kris Marfi izjavio je da Senat namjerava uskoro da usvoji nacrt zakona usmjeren na borbu protiv energetskog uticaja Rusije u Evropi.

Agencija Blumberg javila je da moguće američke sankcije učesnicima izgradnje “Sjevernog toka” mogu da se odnose i na brodove koji učestvuju u izgradnji gasovoda i rukovodioci kompanija povezanih sa njima.

Projekat “Sjeverni tok 2” podrazumjeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored “Sjevernog toka”.

Planirano je da novi gasovod počne rad 2020. godine.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namjere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Gasovod podržavaju, prije svega, Njemačka i Austrija, koje naglašavaju da će projekat učvrstiti evropsku energetsku bezbjednost i koje ističu Rusiju kao pouzdanog dobavljača.

U Rusiji su zvaničnici više puta izjavljivala da je gasovod “Sjeverni tok 2” isključivo komercijalni i konkurentni projekat.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin isticao je da izgradnja gasovoda ne podrazumjeva prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. Sputnik

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of