Home Biznis Američka centralna banka deseti put diže kamate

Američka centralna banka deseti put diže kamate

0

04.05.2023. / 14:38

NJUJUORK – Američka centralna banka (Federalne rezerve, FED) u borbi za stabilizaciju cijena, podigla je kamatne stope na najviši nivo u posljednjih 16 godina.

FOTO: Pixaby

FED je povećao svoju ključnu kamatnu stopu za 0.25 procentnih poena, što je 10. povećanje u posljednjih 14 mjeseci. Ali je i signalizirao da bi rast mogao biti njegov posljednji za sada.

Više stope su naglo podigle troškove pozajmljivanja novca u najvećoj svjetskoj ekonomiji, što je podstaklo usporavanje u sektorima kao što je stanovanje i igrajući ulogu u nedavnim neuspjesima tri američke banke.

“Više ne kažemo da očekujemo dodatna povećanja kamatnih stopa”, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel na konferenciji za novinare nakon objave, nazvavši to “značajnom promenom”.

Međutim, on je odbio da isključi dalju akciju, rekavši: “Vodiće nas dolazni podaci.”

Banka je počela agresivno da povećava kamatne stope prošle godine kada su cijene u SAD skočile najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija.

Centralne banke širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju i Evropu, preduzele su slične mjere.

Više kamatne stope poskupljuju kupovinu kuće, pozajmljivanje radi proširenja poslovanja ili preuzimanje drugih dugova. Povećanjem tih troškova, zvaničnici očekuju da će potražnja pasti i cijene se ohladiti.

Nedavni bankroti banaka, i očekivano povlačenje kreditiranja kao rezultat toga, vjerovatno će uticati na ekonomiju, rekao je Pauel.

Ali on je dodao da se i dalje nada da će SAD izbeći recesiju, napominjući da je zapošljavanje i dalje snažno, a nezaposlenost niska.

“I dalje mislim da je moguće… da je ovo vrijeme zaista drugačije“, rekao je on.

Odluka Fed-a da podigne stope u srijedu bila je jednoglasna i naširoko je očekivana od strane finansijskih tržišta, koja traže tragove o tome šta bi banka mogla sljedeće da uradi. Bonitet

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)