Home Biznis Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Agrokor izbrisan iz sudskog registra

0

13.10.2022. / 15:08

ZAGREB – Prema objavljenom pravosnažnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu, završen je postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra, saopštili su iz Fortenove.

FOTO: Wikipedia

Trgovački sud u Zagrebu je rješenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju Nagodba vjerovnika Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak izvanredne uprave.

Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj.

Tokom postupka izvanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio poslovanje, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sistem je u tom trenutku na području Jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50 hiljada ljudi i njegova bi propast, zbog utjecaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u privredama Hrvatske i svih zemalja regije.

Postupak izvanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna. U samo godinu dana su izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi povjerilaca koja je sa više od 80 posto glasova povjerilaca izglasana u julu 2018, a njezina pravosnažnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

Najvažniji rezultat postupka izvanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica što su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali povjerioci u prosjeku namireni 60 posto. Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika Republike Hrvatske.

Prestankom postojanja Agrokora Fabrisu Perušku prestaju ovlaštenja i dužnosti izvanrednog povjerenika iz čl. 12. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlast zastupanja.

“Sa pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese vjerovnika. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa”, rekao je Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka izvanredne uprave i okončanja njegove uloge izvanrednog povjerenika.

Na koncu je, dodao je, visoki postotak kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu, a potom i “sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom”.

“Vlada Republike Hrvatske, finansijski povjerioci, dobavljači, zaposleni, ja kao povjerenik i cijeli naš tim uložili smo napore da postupak izvanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktično bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u periodu od tri i po godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijeloj regiji”, istakao je.

Zahvalio se svima koji su dali osoban konstruktivan doprinos postupku izvanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske, koja ga je predložila za odgovoran posao izvanrednog povjerenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji ga je imenovao.

“Naročito sam ponosan što, zajedno s timom u kojem su brojne kolege učestvovala i u postupku izvanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo”, poručio je Peruško. Bloomberg Adria

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)