Home Biznis Agencija za naplatu dugova utajila pola miliona KM

Agencija za naplatu dugova utajila pola miliona KM

0

15.09.2022. / 15:06

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske podnijela je tužilaštvu izvještaj protiv firme „Seta Subco“ i njenog bivšeg direktora zbog sumnje da su oštetili budžet RS za više od pola miliona KM i time počinili krivično djelo utaja poreza, saznaje portal CAPITAL.

Foto: Capital

Djelatnost preduzeća „Seta Subco“ je konsalting i prikupljanje i naplata računa i kreditnih kancelarija, a njen osnivač je strano preduzeće „Seta Subco 2“ iz Luksemburga.

Kako saznajemo, Poreska uprava je u kontroli banjalučkog preduzeća utvrdila da je ono u poslovnoj 2019. godini, prilikom utvrđivanja osnovice za obračun poreza na dobit, knjižilo kao rashode troškove kamata u iznosu oko 2,8 miliona KM.

Međutim, inspektori PURS su provjerom tih podataka utvrdili da je preduzeće iz Luksmeburga svojoj banjalučkoj kćerki firmi odobrilo beskamatni zajam, što znači da ona nije imala obavezu plaćanja kamate i samim tim nije mogla prikazati trošak kamata od 2,8 miliona KM.

„Trošak kamata se nije mogao prihvatiti, odnosno za taj iznos se ne može umanjiti poreska osnovica za obračun poreza na dobit, te je nepriznavanjem troškova kamata povećan prihod za taj iznos i utvrđen je porez u iznosu od deset odsto, odnosno oko 280.000 KM“, navedeno je u izvještaju Poreske uprave u koji je CAPITAL imao uvid.

Pored toga, PURS je utvrdila i da je „Seta Subco“ Banjaluka knjižila troškove u iznosu oko 2,3 miliona KM, a koji se odnose na različite vrste usluga koje su domaćem preduzeću fakturisale firme iz Luksemburga, a za koje nema dokaza da su stvarno izvršene.

S obzirom na to da nema dokaza da su te usluge izvršene i da se mogu dovesti u vezu sa poslovanjem domaćeg preduzeća, Poreska uprava im ni te troškove nije priznala, čime je uvećana osnovica za obračun poreza na dobit i utvrđen porez od 230.000 KM.

Time je ukupni novoutvrđeni porez za 2019. godinu preko pola miliona KM zbog čega je Poreska uprava RS podnijela tužilaštvu izvještaj protiv pravnog lica  „Seta Subco“ kao i odgovornog lica tog preduzeća K.D.

Inače, „Seta Subco“ Banjaluka zapošljava jednog radnika, a u prošloj godini je imala prihode preko 10 miliona KM i dobit od 167.772 KM.

Kada je u pitanju 2019. godina, na koju se ovaj izvještaj i odnosi, „Seta Subco“ je prikazala prihode od 10,4 miliona KM i dobit od 2,2 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)