Home Biznis Agencija Mudis povećala kreditni rejting Hrvatske

Agencija Mudis povećala kreditni rejting Hrvatske

113

14.11.2020. / 14:00

ZAGREB – Bonitetna agencija Mudis povećala je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stepen, sa “Ba2” na “Ba1”, što je najviši nivo u neinvesticionoj kategoriji, a izglede je smanjila sa pozitivnih na stabilne.

izvor: poduzetnice.ba

Rejting “Ba1” i dalje signalizira investitorima da agencija smatra kupovinu državnih obveznica Hrvatske špekulativnim ulaganjem, prenosi portal Index.

Promjena izgleda iz pozitivnih u stabilne sugeriše da će agencija narednih mjeseci zadržati rejting na tom nivou, ocjenjuje portal.

Mudis kao ključne razloge za revidiranje rejtinga navodi povećani institucionalni kapacitet i kreiranje politika kako zemlja ulazi u kritičnu fazu pristupanja evrozoni, te smanjenu izloženost Hrvatske riziku duga u stranoj valuti.

Rejting agencija je od marta 2016. godine držao hrvatski kreditni rejting na “Ba2”, što je dva stepena ispod investicionog nivoa, a od tada je samo mijenjala izglede, sa stabilnih u pozitivne.

Druge dvije velike agencije za kreditne rejtinge – Standard&Purs (S&P) i Fič, kreditni rejting Hrvatske drže na investicionim nivoima, koje su potvrdile i tokom ove godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ovim povodom sazvao danas konferenciju za medije, na kojoj je rekao da je povećanje kreditnog rejtinga pokazalo da Hrvatska može da drži korak.

“Ovo je najkonzervativnija agencija. Sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicioni kreditni rejting“, naveo je on.

Dodao je da “ovakve ocjene ljudi koji su daleko od nas, koji nas gledaju strogo, pokazuju da smo na dobrom putu”, nabrajajući kao argumente preduzete mjere i odluke Vlade.

Plenković je rekao da je Vlada u dogovoru sa Evropskom komisijom zaključila sporazume o kupovini vakcine unaprijed.

“Od AstraZeneke smo naručili više od 2,7 miliona doza vakcina. S Džonsonom smo dogovorili 900.000 hiljada, a od Fajzera smo naružili i rezervisali milion doza vakcina“, precizirao je.

Prema njegovim riječima, većina tih farmaceutskih kompanija očekuje da će se vakcine odobriti do januara ili februara.

“Mi ćemo već tada moći na drugi način da gledamo na epidemiju“, dodao je on.

Povodom visine zarada zaposlenih, hrvatski premijer je rekao da su se sa sindikatima javnih i državnih službi dogovorili da se ispuni dogovor postignut u junu o povećanju plata.

“Za četiri godine povećali smo sonovicu za 18,3 posto, za skoro hiljadu kuna. U našem mandatu će minimalna plata porasti za 904 kune“, reako je Plenković.

Što se tiče programa subvencionisanja zarada, naveo je da su do sada stigle prijave od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika.

“Samo kroz naknade ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna (1,05 milijardi evra). To su po meni sve jako važne odluke, kvalitetne, ohrabrujuće, dobre i koje potvrđuju da smo na dobrom putu“, zaključio je Plenković

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here