Home Biznis Advokatska komora RS povlači depozite iz Unicredit banke Banjaluka

Advokatska komora RS povlači depozite iz Unicredit banke Banjaluka

0

20.02.2022. / 17:18

BANJALUKA – Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske donio je juče odluku da povuče 250.000 KM depozita iz banjalučke Unicredit banke.

Foto: Unicredit bank

Presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci, Unicredit banka obavezana je da firmi “Bitminer Factory” plati 256 miliona maraka odštete zbog propusta koji je doveo do propasti projekta za proizvodnju kriptovaluta. Banka se na ovu presudu žalila.

Iako presuda nije pravosnažna, u Advokatskoj komori smatraju da bi mogli ostati bez tog novca zbog čega su se odlučili na ovu odluku.

„Izvršni odbor je juče donio tu odluku zbog spora koji je banka izgubila sa preduzećem iz Gradiške. To jeste eventualna opasnost koja može dočekati sve deponente Unicredit banke ukoliko ta presuda postane pravosnažna“, rekao je za CAPITAL član Izvršnog odbora Aleksandar Majkalović, koji je i predsjednik Zbora advokata Istočno Sarajevo.

On je dodao da će Advokatska komora ugasiti i sve račune u Unicredit banci.

Podsjećamo, najveći kriptovalutni spor u Evropi okončan je u posljednjim danima prošle godine, nakon što je trajao nešto manje od dvije i po godine.

Preduzeće iz Gradiške je imalo plan da preko obnovljivih izvora energije proizvodi struju koja bi se dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi dio išao u elektroenergetsku mrežu.

Za to su im trebali investitori koje su privukli tako što su emitovali digitalne tokene u zamjenu za novac koji se prikupljao preko računa koji je otvoren u “Unicredit banka” u Banjaluci.

Međutim, tek što krenule stizati uplate, banka je odlučila da ih vrati, pravdajući se kako ne može poslovati sa preduzećima koja se bave kriptovalutama.

Kako je cijeli projekat bio zasnovan i uvezan preko Blockchain tehnologije, vremena i prostora za otvaranje novih računa nije bilo, pa je tako projekat već na startu osuđen na propast.

Sud u presudi navodi da banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa klijentima koji se bave kriptovalutama.

Unicredit banka se žalila na presudu Okružnog privrednog suda, a žalbu je uložila i firma iz Gradiške nezadovoljna visinom odštete koju im je sud dosudio.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)