Home Biznis Advokati podigli cijeli region da dobiju rat sa notarima Srpske

Advokati podigli cijeli region da dobiju rat sa notarima Srpske

0

08.09.2022. / 14:33

BANJALUKA – Odluka Ministarstva pravde Republike Srpske da kroz novi Porodični zakon notarima u Srpskoj omogući da razvode brakove kada između supružnika postoji sporazum, navukla je bijes i nezadovoljstvo advokata iz cijelog regiona, u strahu da se tako nešto ne desi i kod njih.

FOTO: Pixabay

Dok jedni strahuju kako će nakon Srpske ova inicijativa nastaviti da se širi i po ostalim zemljama, drugi optužuju notare kako na ovaj način podstiču da se više ljudi razvodi.

Nigdje u okruženju notari nemaju nadležnost u domenu razvoda brakova, te ukoliko bi se isto dozvolilo smatramo da bi se na taj način notarima dala ovlaštenja koja pripadaju isključivo sudovima, a samim tim posredno notarijat postaje jedan od stubova nosioca vlasti pored sudske, zakonodavne i izvršne”, stoji u dopisu podrške koji Advokatska komora Federacije BiH upućuje kolegama iz Republike Srpske.

Iz Advokatske komore Crne Gore navode kako se ovim zakonom ugrožava advokatura, a notari neosnovano favorizuju.

Navedeno rješenje pospješuje trend razvoda brakova i istovremeno podstiče slučajeve zaključivanja fiktivnih brakova, koji se mogu brzo razvesti pred notarom”, navodi predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

On dodaje da će u slučaju potrebe, advokati iz Crne Gore doći u Banjaluku kako bi pružili podršku advokatima u Srpskoj.

U Advokatskoj komori Srbije smatraju kako se dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati, a da je prema njihovom mišljenju to slučaj ovdje.

Jedna grupa građana Republike Srpske stavlja se u poziciju da o njihovim ličnim pravima i interesima ne odlučuje sud. Iz predloženog rešenja se ne može sagledati ni obezbeđivanje dvostepenosti u postupku”, navodi u svom pismu predsjednik komore Jasmina Milutinović.

Oglasili su se i iz Advokatske komore Vojvodine. Smatraju kako je davanje dodatnih ovlaštenja notarima bespotrebno.

Advokatska komora Vojvodine daje punu podršku Advokatskoj komori Srpske u nastojanjima da očuva pravni sistem i unapredi vladavinu prava. Interes građana i advokature je na istoj strani, te je zaštita prava prioritet u odnosu na protežiranje notarijata i bespotrebno uvećanje njihovih nadležnosti”, navodi predsjednik komore Vladimir Beljanski.

Podsjećamo, Advokatska komora Srpske najavila je čak i štrajk, ukoliko se za njih sporne odredbe ne uklone iz zakona koji je još u formi nacrta.

Notarska komora Republike Srpske smatra kako advokati nemaju argumentaciju tako nešto, optužujući ih da tako pravi pritisak na nadležno ministarstvo.

Oni su u svom saopštenju koje su nedavno uputili medijima naveli kako nije tačno da žele da otimaju posao bilo kome već da svima uštede vrijeme i novac.

Prema njihovoj ocjeni odluku o sprazumnom razvodu treba prepustiti supružnicima i da izaberu nadležni organ pred kojim će njihova volja biti ispoštovana u što kraćem roku i najbližem organu poslednjeg zajedničkog prebivališta.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)