Home Vijesti Advokat Ratka Mladića: Presuda će biti ukinuta ukoliko vijeće prihvati činjenice

Advokat Ratka Mladića: Presuda će biti ukinuta ukoliko vijeće prihvati činjenice

0

Odbrana je uvjerena da će prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biti ukinuta ukoliko sudsko vijeće prihvati činjenice, ali strahuje od dvostrukih aršina, rekao je advokat Branko Lukić.
On je naveo da presuda može da se obori dobrom žalbom, koja je i pripremljena, ali i razumnim sudskim vijećem.
– Ako bude tako, mi smo onda uvjereni da će presuda biti ukinuta. Naravno da strahujemo od dvostrukih aršina, jer jedni parametri važe za jedne u BiH, a drugi za Srbe u BiH – rekao je Lukić za Televiziju “Pink”.
On je napomenuo da je u slučaju generala Mladića sudsko vijeće, pošto je vidjelo da ima previše dokaza protiv onog što žele, zanemarilo dokaze koji idu u njegovu korist.
Lukić kaže da je tokom suđenja pokušao da se izokrene uloga Mladića, da prikažu kako on nije morao ni da naredi nešto, nego da su drugi ljudi činili zločine snagom njegovog autoriteta.

– To ne može u pravnom sistemu nijedne države da prođe, ali u Hagu može. Tribunal je veliki korak nazad u razvoju pravosuđa u svijetu, nijedan drugi sud ne prihvata praksu ovog haškog – rekao je Lukić.
Generalov sin Darko Mladić kaže da u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, nekadašnjem Haškom tribinalu, sada vlada zatišje, jer novo sudsko vijeće čita žalbu odbrane na presudu njegovo ocu, koji, kako kaže, treba da bude oslobođen i pušten kući. On je podsjetio da su razni međunarodni učesnici misija u BiH, kada su odlazili u penziju, govorili o pozitivnom doprinosu generala Mladića u cijeloj krizi i da su jedino na njegovu riječ mogli da računaju.
– Očekujemo datum za usmenu raspravu po pitanju žalbe. Samo možemo da nagađamo, da se nadamo i želimo da vjerujemo da će novo vijeće usvojiti normalne pravne standarde. Nama je to dovoljno – rekao je Darko Mladić.
On je istakao da je prethodno sudsko vijeće kršilo pravne standarde, te da odbrana vjeruje da će general Mladić biti oslobođen ako bude normalnog pravnog razmišljanja, kao i da će uspjeti da ga izvuče na liječenje i sačuva mu život. Komentarišući najave haškog sudije Karmela Ađijusa da bi postupak Mladiću mogao da bude okončan 2020. godine, Darko Mladić kaže da ne bi bio prvi put da taj sud nešto planira, a da se to promijeni.
On je ponovio da je zdravstveno stanje generala Mladića u proteklih nekoliko nedjelja znatno pogoršano, više nego obično, i da je porodica zabrinuta.
– Ovo nije samo naša procjena, već su u posjeti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije. Svi su poslije posjete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili – kaže Darko Mladić.
On je naveo da su njegovog oca pregledala tri nezavisna ljekarska tima i da je svaki od njih donio iste zaključke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je odlazećem premijeru samoproglašenog Kosova Ramušu Haradinaju i predsjedniku Hašimu Tačiju …
VIŠE

Osma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da počne  u ponedjeljak, a za ovu sjednicu predložila je dnevni red na kojem …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o …
VIŠE

„Kao što je ranije i rečeno, svaka država ima svoju mafiju, samo kod nas mafija ima svoju državu.“ Dragan Mektić, ministar bezbjednosti …
VIŠE

Ponovo prijeti vraćanjem Bonskih ovlaštenja i nametanjem zakona. Valentin Incko, visoki …
VIŠE

Medijima stavio na raspolaganje profesore, stručnjake za određene teme, i time poboljšao saradnju javnosti i akademske zajednice. Srđan …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)